Linkovi

Kuzmanović: 'Obama je svjestan želja i interesa hrvatske zajednice u SAD'


Neposredno nakon predsjedničke inauguracije razgovarali smo s Tomislavom Kuzmanovićem iz Udruge Amerikanaca hrvatskog podrijetla, jedne od organizacija koja lobira za interese hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama.

Tomislav Kuzmanović bio je jesenas, za vrijeme predsjedničke kampanje, u izbornom odboru 'Croats for Obama', koji je mobilizirao ovdašnju hrvatsku zajednicu da glasa za Baracka Obamu. On kaže da je Barack Obama svjestan želja hrvatske zajednice u Americi, koja već više od 15 godina lobira za što brži ulazak Republike Hrvatske u NATO savez i za dobre odnose između Washingtona i Zagreba općenito.

Većina je Hrvata, kaže ovaj odvjetnik iz Milwaukeea u Wisconsinu, isprva bila sumnjičava prema Baracku Obami. Američki Hrvati većinom, naime podržavaju republikance, jer je to stranka koja je – kaže Kuzmanović - u drugoj polovici prošlog stoljeća imala izraženiji anti-komunistički stav.

Tomislav Kuzmanović: Samom snagom svoje ličnosti, Barack Obama ih je međutim razuvjerio i dobar dio njih je na ovim izborima glasao upravo za njega. Uvjeren sam da mu je pomogla i činjenica što je pripadnik manjine – američki Hrvati znaju kako je biti pripadnik manjine, na temelju iskustva iz Jugoslavije.

Tom Kuzmanović, koji na haaškom Tribunalu brani hrvatskog generala Mladena Markača, kaže da je za američke Hrvate - kao i sve građane Sjedinjenih Država - vrlo važno da novi predsjednik pokrene američku ekonomiju.

Tomislav Kuzmanović: "Uzimajući u obzir gotovo katastrofalnu situaciju na financijskoj sceni, te pasivnost prethodne administracije, svi – demokrati i republikanci – se nadaju da će na kraju prvog Obaminog predsjedničkog mandata situacija biti znatno bolja nego danas. Također, Amerikanci se nadaju da će Barack Obama obnoviti ugled zemlje u inozemstvu."

No to se neće dogoditi preko noći, upozorava ovaj lobist hrvatske zajednice u Americi. 'Morat ćemo biti strpljivi, a poznato je da to nije odlika Amerikanaca, bez obzira na njihovo etničko podrijetlo' – rekao je na kraju razgovora za Glas Amerike Tom Kuzmanović.


XS
SM
MD
LG