Linkovi

Obamina poruka svijetu o američkoj želji za mirom i odlučnosti da traži zajedničko dobro


Amerikanci iz cijele zemlje slili su se u Washington, po hladnom siječanjskom vremenu, kako bi nazočili povijesnom polaganju prisege četrdesetčetvrtog američkog predsjednika Baracka Obame. To je svečanost uronjena u tradiciju. Međutim, raspoloženje je bilo naelektrizirano i promjena se osjećala u zraku.

Stojeći ispred zgrade Capitola Barack Obama postao je prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je postao predsjednik. U manje od jednu minutu obavljen je miran prijenos vlasti i započelo je novo poglavlje američke povijesti.

"Stojim danas ovdje, s osjećajem poniznosti i svjestan vlastitih ograničenja, pred zadatkom koji je pred nama... Zahvalan za povjerenje koje ste mi udijelili, i u mislima sa žrtvama koje su podnijeli naši preci," kazao je novi predsjednik.

Predsjednik Obama naslijedio je od svog prethodnika zemlju u ratu i usred gospodarske krize. Dodao je da su izazovi pred Amerikom ozbiljni i na mnoge od njih neće biti lako odgovoriti u kratkotrajnom razdoblju – međutim, američki predsjednik je objavio da će se na njih odgovoriti.

"Od nas se sad traži novo doba odgovornosti – priznanje od strane svakog Amerikanca da imamo dužnosti prema sebi, svojoj zemlji i našem svijetu, dužnosti koje ne prihvaćamo nevoljko već sa zadovoljstvom" - izjavio je u svom inauguracijskom govoru 44. predsjednik SAD.

Uputio je i poruku svijetu. Govorio je o američkoj želji za mirom i odlučnosti da traži zajedničko dobro. "Onim čelnicima diljem svijeta koji žele izazvati sukob ili za probleme svog društva okriviti Zapad poručujem: 'upamtite da će vas vaš narod pamtiti po onome što možete izgraditi, a ne po onome što možete uništiti. Onima koji se drže na vlasti uz pomoć korupcije, prevare i gušenja oporbenog mišljenja, poručujem: 'upamtite da ste na pogrešnoj strani povijesti. Međutim, pružit ćemo ruku i vama, ako ste vi spremni ispružiti prvo svoju'.

Prvi američki predsjednik afričkog podrijetla u svom inauguralnom govoru zahvalio se dosadašnjem predsjedniku Georgeu Bushu za njegovu službu zemlji.

XS
SM
MD
LG