Linkovi

U četiri sata selidbe, ličenja i raspakiranja, Bijela kuća postaje novi dom obitelji Obama


Za predsjednika Busha i ljude koji su zajedno s njim radili u Bijeloj kući tijekom njegovih osam godina na dužnosti jučerašnji je dan bio pun nostalgije. Predsjednik se telefonski oprostio od mnogih svjetskih čelnika, zahvalivši im na prijateljstvu i suradnji. Među njima: trenutni i bivši čelnici država i vlada Rusije, Južne Koreje, Gruzije, Japana, Meksika, Italije, Danske, Britanije, Francuske, Njemačke, Izraela i Brazila.

U međuvremenu, njegovi su suradnici okončali pakiranje višegodišnje akumulacije dokumenata, fotografija, uspomena. Gotovo svi su već jučer predali svoje propusnice; samo šačica ih je i danas u Bijeloj kući, kada gospodin Bush odlazi s budućim predsjednikom na svečanost polaganja prisege u Kongres.

S odlaskom predsjedničke kolone vozila, sa sjeverne strane Bijele kuće, čitava flota kamioneta pristupa zgradi s njene južne strane i prava mala armija selitelja počinje svoj posao. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kaže da obitelji Bush ne treba čitav veliki kamion za selidbu; većina njihovih stvari već je poslana u Teksas.

"Oni nisu ni došli s mnogo stvari, nisu donijeli mnogo svog namještaja. Dakle, uglavnom ono što su tu imali bile su njihove knjige, odjeća i neke od stvari koje su nabavili tijekom svojih putovanja," kaže Perino.

Svi zapisi Georgea Busha iz vremena njegovih mandata također odlaze iz Bijele kuće; većina ide u njegovu predsjedničku knjižnicu.

Martha Kumar, stručnjakinja za predsjedničke tranzicije, kaže da će Ovalni ured biti ispražnjen od svih stvari čim on napusti Bijelu kuću i pripremljen za novog korisnika: "Između podneva i četiri sata popodne, sav se namještaj isprazni iz Ovalnog ureda i ličioci se bacaju na bojanje zidova. Isto se događa i u uredima zapadnog krila zgrade. Sve to bude završeno u ta četiri sata."

Do trenutka kada se Barack Obama i njegova obitelj budu vratili s inauguralne parade, sve će već biti okončano. Njihove stvari će biti raspakirane prema uputama ostavljenim osoblju, te će obitelj Obama naći najslavniju kuću svijeta pretvorenu u svoj dom.

XS
SM
MD
LG