Linkovi

Odajući počast legendarnom borcu za građanska prava, Obama i suradnici jutro proveli na obnovi skloništa za beskućnike


Barack Obama – kojeg samo jedan dan dijeli od polaganja predsjedničke prisege – danas je odao počast Martinu Lutheru Kingu, borcu za građanska prava američkih crnaca. Naime, danas je u Sjedinjenim Državama nacionalni blagdan koji je tradicionalno prilika za volontiranje, odnosno dobrovoljni rad za opće dobro.

Barack Obama je tijekom današnjeg prijepodneva posjetio jedno sklonište za mlade beskućnike u Washingtonu. Sreo se s dragovoljcima koji su u njemu danas radili a također im se pridružio u ličenju zidova. Gospodin Obama je ponovio poziv svim Amerikancima da se pridruže sličnim projektima i da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Jer – rekao je Barack Obama – ovaj državni blagdan nije samo prilika da se podsjetimo Martina Luthera Kinga, on je prilika i da 'nešto u njegovo ime učinimo, da dragovoljnim radom obogatimo i vlastiti život i život naših bližnjih'. Budući je predsjednik također ukazao na znakovitost činjenica da će se njegova predsjednička inauguracija dogoditi u blizini mjesta na kojem je, prije 45. godina, Martin Luther King uputio Americi poziv da ostvari svoja ustavna načela o jednakosti svih ljudi.

******

Posljednjeg punog dana svojeg predsjedničkog mandata, predsjednik Bush je telefonski razgovarao s nizom državnika iz cijelog svijeta, kojima se zahvalio na suradnji i prijateljstvu tijekom posljednjih osam godina.

Predsjednik je među ostalima razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom te predsjednikom Rusije Dimitrijem Medvjedovim, izraelskim predsjednikom Šimonom Perezom, francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem kao i kancelarkom Njemačke, Angelom Merkel.

Od ostalih državnika s kojima je posljednjih dana bio u oproštajnom kontaktu tu su predsjednici Brazila, Gruzije, Meksika i Južne Koreje te premijeri Italije, Britanije, Japana i Danske.

Kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće, predsjednik se zahvalio na suradnji te na gostoprimstvu koje su mu pružili tijekom njegovih putovanja u inozemstvo.

Predsjednik Bush i njegova supruga Laura Bush sutra nakon predsjedničke inauguracije napuštaju Washington i odlaze u Teksas.

******

Recimo i par riječi o današnjim događajima u Washingtonu. Predsjednička inauguracija održava se na stubama američkog Kongresa. Većina posjetitelja – prognozira se da bi ih moglo biti i do dva milijuna – pratit će ovaj događaj s washingtonskog Malla, travnate površine duge oko tri kilometra koja spaja Kongres, Bijelu kuću te spomen-mauzolej Abrahamu Lincolnu.

Zbog očekivanog velikog broja posjetitelja, ove će godine cijeli Mall biti otvoren za javnost.

Nakon polaganja predsjedničke prisege, Barack Obama će se Avenijom Pennsylvanija zaputiti do svoje buduće rezidencije, Bijele kuće, ispred koje će, na posebno izgrađenoj tribini, gledati paradu povodom njegove inauguracije.

Na večer, u Washingtonu se održava više od deset svečanih balova, za desetke tisuća uzvanika - pristaša novog predsjednika kao i istaknute članove političkog i javnog života glavnog grada Sjedinjenih Država.


XS
SM
MD
LG