Linkovi

U inauguralnom govoru Barack Obama ponudit će riječi inspiracije


Nakon izborne pobjede, pocetkom studenog, Barack Obama se obvezao da ce se drzati obecanja datog na pocetku svoje predsjednicke kampanje, gotovo dvije godine ranije...

"Dugo je vremena trebalo, ali veceras, zbog onoga sto smo danas postigli, na ovim izborima, u ovom odlucujucem trenutku, promjena je stigla u Ameriku."

Barack Obama staje na celo zemlje u trenutku kad se pred njom nalaze teski izazovi, kod kuce i vani. Ocekuje se da ce u svom inauguralnom govoru pruziti umirujuce i ohrabrujuce rijeci o ekonomskoj buducnosti zemlje, onako kako je to ucinio i predsjednik Franklin Delano Roosevelt u svom prvom inauguralnom govoru, 1933. godine, kad je zemlja zapala u tesku gospodarsku krizu...

Prije svega, zelim ponoviti svoje cvrsto uvjerenje da je strah jedina stvar koje se moramo bojati. Obzirom na vec potvrdjene sjajne govornicke vjestine Baracka Obame, njegove pristase ocekuju, u njegovom inauguralnom govoru, i rijeci inspiracije, mozda poput onih predsjednika Johna Kenendyja, za njegove inauguracije, 1961. godine, kojima je Amerikance pozvao da se angaziraju u javnim sluzbama, da stanu u sluzbu zemlje...

"Ne trazite od zemlje sto ona moze uciniti za vas; pitajte sto vi mozete uciniti za nju."

Za americku javnost, predsjednicke su inauguracije trajni simboli americke demokracije.Allan Lichtman, predsjednicki povjesnicar na American University, u Washingtonu, kaze:

"Mi, u americkoj politici, nemamo puno rituala. Stoga je inauguracija vazna, jer obiljezava mirni prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, u ovom konkretnom slucaju – s jedne stranke na drugu."

Pred Barackom Obamom, bas kao sto je to bilo i pred predsjednikom Ronaldom Reaganom, teska je zadaca ozivljavanja, u prvom redu, americkog gospodarstva. Iako su pred njim neki veliki i teski izazovi, njihovo rjesavanje, kaze Stephen Hess, iz Brookings Institution, daje novom predsjedniku i neke stvarne mogucnosti....

"Dolazi s fenomenalnim programom, idejama i priroritetima, vec je i to, samo po sebi, izuzetna prilika."

Kad pogledate povijest Sjedinjenih Drzava, svi americki predsjednici koji su u anale povijesti usli kao veliki i znacajni predsjednici, bili su oni koji su za kormilo zemlje stali u, za zemlju, teskim i vaznim trenucima.

Barack Obama vec ima svoje mjesto u povijesnim knjigama zbog svog statusa prvog americkog predsjednika africkog porijekla. Ta cinjenica, kaze Allan Lichtman, nece biti zaboravljena ili smetnuta s uma tijekom inauguralnih slavlja.

"Bijelu kucu izgradili su robovi, a sad imamo Afro-Amerikanca u Ovalnom uredu. I to puno prije nego sto su mnogi ocekivali. Barack Obama je istinski fenomen u americkoj politici. Nadilazi rasne razlike, kampanju je i vodio kao kandidat za sve Amerikance, ne kao kandidat crnacke Amerike."

Predsjednistvo Baracka Obame pocinje s dobrom dozom javne podrske. Nedavne ankete javnog mnijenja pokazale su odobravanje njegovog nacina vodjenja politicke tranzicije. Drugim rijecima, Barack Obama uziva povjerenje mnogih Amerikanaca, barem za sada, u njegovu sposobnost vodjenja zemlje i njenog ujedinjavanja.

XS
SM
MD
LG