Linkovi

Barack Obama i Jesse Jackson o Martinu Lutheru Kingu


Povodom današnjeg saveznog praznika, Dana Martina Luthera Kinga, Barack Obama i Joseph Biden pozivaju okupljene u Washingtonu, ali i Amerikance diljem zemlje da se posvete dobrovoljnom radu. Jučer poslijepodne, pak, budući predsjednik i potpredsjednik sudjelovali su na velikom koncertu pod nazivom „Mi smo jedno" kojem je nazočilo blizu pola milijuna ljudi. Podno spomenika Abrahamu Lincolnu Obama je podsjetio okupljene koliko daleko je odmaklo američko društvo.

"Točno ispred nas nalazi se bazen u kojem se još uvijek reflektira san Martina Luthera Kinga, a ovdje iza mene, gledajući na uniju koju je sačuvao, sjedi čovjek koji je na toliko mnogo načina omogućio današnji dan."

Svečanostima je nazočio i Jessie Jackson, koji je bio uz Martina Luthera Kinga na dan atentata.

Jesse Jackson: "Martin Luther King je uklonio zidove koji su nas dijelili. On je doveo do toga da se promjene zakoni. Prije 43 godine, nisu svi Amerikanci mogli glasati. U Alabami, nisu svi mogli biti porotnici na sudu. Zahvaljujući njegovim naporima, kao i žrtvama naših mučenika koji su ubijeni kao članovi pokreta za građanska prava, danas smo svjedoci velikog trenutka u američkoj povijesti. Barack Obama je predstavnik jedne šire vizije, on na svijet gleda kroz otvorena vrata, a ne kroz ključanicu. On predstavlja nadu, danas kada je cinizam svuda oko nas. On također, za Ameriku, predstavlja iskupljenje - za našu je zemlju ovo iskupiteljski trenutak. Barack Obama će obnoviti jedinstveno, u moralnom smislu uzvišenije, mjesto Amerike na svjetskoj sceni – poduzet će svojevrsnu moralnu ofenzivu. S vremenom, obnovit će ugled koji je Amerika imala. Svi smo uvjereni u to."

Inače, pred Barackom Obamom, ali i Sjedinjenim Državama u cjelini, nalazi se težak put uključujući ekonomski oporavak. "Za to će trebati više od jednog mjeseca ili godine, a vjerojatno više njih. Na putu oporavka bit će i neuspjeha i pogrešaka te dana koji će staviti na kušnju našu temeljnu odlučnost kao nacije" - izjavio je Barack Obama.

Inače, na jučerašnjem koncertu sudjelovao je niz velikih zvijezda popularne glazbe poput Bonoa, Brucea Springsteena, Steviea Wondera, Beyonce, Ushera i Shakire, a prisutnima su se obratili i poznati glumci poput Toma Hanksa, Denzela Washingtona i Jamie Foxxa.


XS
SM
MD
LG