Linkovi

Tranzicija u ratnim uvjetima - hoće li nova administracija zadržati 'starog' ministra obrane?


Trenutna tranzicija u Washingtonu, dok su Sjedinjene Države u ratu, prvi je ovakav prijenos vlasti od 1968. godine kad je predsjednik Lyndon Johnson predao vlast Richardu Nixonu tijekom rata u Vijetnamu. To je naročito važno za Ministarstvo obrane. Kako javlja Al Pessin, u Pentagonu se poduzimaju koraci za glatki prijenos vlasti na novu administraciju.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman poveo je novinare u obilazak jednog od ureda pripremljenih za Obaminu tranzicijsku ekipu. Na jednom od stolova čak se nalazi poseban Pentagonov vodič za tranziciju. Whitman kaže: "Naša zemlja ima dugačku povijest glatkih prijenosa vlasti no od ključne je važnosti da sada budemo učinkoviti koliko god to možemo jer se nalazimo u ratu."

Tranzicijski uredi za više od 20 ljudi nalaze se nedaleko od ureda ministra obrane Roberta Gatesa i načelnika Združenog stožera, admirala Mikea Mullena. Whitman očekuje da će Obamin tranzicijski stožer u Chicagu uskoro imenovati prvu skupinu dužnosnika koji će raditi u ovim uredima: "Svi uviđaju jedinstvene izazove koji stoje pred ovim ministarstvom zbog toga što imamo vojnike u ratnim zonama u sklopu globalnog rata protiv terorizma. Ovo ministarstvo pokrenut će herkulski napor kako bi se osiguralo da predaja vlasti protekne sa što je moguće manje problema."

Dužnosnici Obamine administracije imat će puno toga za naučiti. Vjeruje se da će novi predsjednik uputiti više od 200 dužnosnika u Pentagon koji će biti imenovani po političkoj liniji. Oni će trebati znati pojedinosti načina kako funkcioniraju američke oružane snage, te brojne povjerljive informacije o važnim pitanjima uključujući ratove u Iraku i Afganistanu. Jedno od kontroverznih pitanja bit će tempo povlačenja američkih snaga iz Iraka. Barack Obama rekao je tijekom kampanje da namjerava povući sve američke borbene snage iz Iraka u roku od 16 mjeseci nakon njegove inauguracije.

Vodeći vojni dužnosnici, koje je imenovano predsjednik Bush, ostat će na svojim dužnosnicima barem neko vrijeme, uključujući glavne zapovjednike za Irak i Afganistan. Donedavni američki zapovjednik u Iraku, a sada načelnik Središnjeg zapovjedništva, general David Petraeus, prije izbora je ublažavao nagađanja o eventualnoj napetosti s novim predsjednikom zbog razilaženja u stavovima. "Kad god dođe do tranzicije administracije uspostavlja se dijalog o važnosti raznih misija. Vojni časnici daju svoje procjene, prioritete i slično. Dakle, uspostavit će se takva vrsta dijaloga i viši zapovjednici u Pentagonu otvoreni su za početak tog procesa…" - rekao je tom prilikom general Petraeus.

Neki stručnjaci vjeruju da novi predsjednik neće učiniti ništa što bi moglo dovesti do potkopavanja napretka u Iraku čak i ako to znači malu promjenu izborni obećanja. Jedno od važnih pitanja ostaje tko će biti novi ministar obrane. Neki kolumnisti pozvali su na ostanak aktualnog ministra Roberta Gatesa no on je još u travnju dao naznake kako nije zainteresiran. Gates se želi umiroviti, ali postoje i sugestije da bi mogao ostati još neko vrijeme na dužnosti ako mu to ponudi sljedeći predsjednik Barack Obama.

XS
SM
MD
LG