Linkovi

Obama ne gubi vrijeme u odabiru osoblja za svoju administraciju


Budući američki predsjednik, demokratski senator Barack Obama, ne gubi vrijeme kada je u pitanju imenovanje najbližih suradnika te formuliranje mjera s kojima će se njegova vlada uhvatiti u koštac s ekonomskom krizom.Danas se u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Georgeom Bushom.Promatrači američke političke scene kažu da je glatka tranzicija s Bushove na Obaminu administraciju važna prvenstveno u trenutku kada se nacija nalazi u dva ratna sukoba – u Iraku i Afganistanu – kao i u teškim ekonomskim vremenima.

Nakon sastanka sa ekonomskim savjetnicima koji planiraju prijelaz vlasti kada su u pitanju gospodarska pitanja, Barack Obama je govorio o prioritetima svoje valde. "Odmah nakon što postanem predsjednik, uhvatit ću se u koštac s ekonomskom krizom.Poduzet ću korake kako bi se olakšala kriza s kreditima u bankovnom sektoru.Usvojit ćemo mjere koje će pomoći američkim obiteljima.Obnovit ćemo ekonomski rast i krenuti ponovno na put prosperiteta".

No, na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji od pobjede na predsjedničkim izborima, Barack Obama je također podsjetio da 'Amerika ima samo jednog predsjednika', te da do 20. siječnja mandat ima vlada predsjednika Georgea Busha.Senator Obama je međutim najavio da će k tranziciji vlasti krenuti ubrzanim tempom.Za predstojnika svog ureda odmah je imenovao člana Zastupničkog doma Rahma Emanuela.

Za mandata Billa Clintona, jedan od predstojnika predsjedničkog ureda bio je Leon Panetta.On kaže da sljedeća Obamina imenovanja trebaju biti s područja ekonomske politike."To će se nadam se dogoditi rano, jer je u tranziciji ove godine najvažnija ekonomija.Svjedoci smo neuobičajene situacije – budući predsjednik ne samo da se mora baviti ogromnim proračunskim manjkom i recesijom, nego je tu i 700 milijardi dolara vrijedan plan o sanaciji bankarskog sektora.Od predsjednika države očekuje se da gotovo upravlja bankarskim sektorom".

Nakon imenovanja čelnihdužnosnika na području ekonomije, slijedi nacionalna sigurnost, kaže Panetta.Također i popravljanje američkog imidža u inozemstvu."Zaista je važno da novi predsjednik uspostavi odmah kontakte sa svijetom, da obnovi odnose, da na neki način ponovno predstavi Ameriku svijetu.Potvrdi značaj naših savezništava.Sluša što drugi državnici žele reći".

Darrell West iz washingtonskog Instituta Brookings kaže da je posebno značajno da Barack Obama 'snizi' očekivanja javnosti u vezi s onim što se, realno govoreći, može postići odmah nakon njegove predsjedničke inauguracije.Za vrijeme tranzicije, Obama javnosti mora objasniti koliko će biti teško riješiti sadašnju gospodarsku krizu – smatra Darrell West."Obama se našalio o tome da ga vide kao Supermana. Njegov problem je u tome što ga mnogi tako zaista i percipiraju – i u Americi i u svijetu.Očekuju od njega čuda.Barack Obama je izvanredno sposoban čovjek, no on dolazi na predsjedničku dužnost u trenutku koji je vjerojatno najteži u posljednjih sedamdeset godina, od Velike ekonomske depresije.

Terry Edmonds, koji je radio u Bijeloj kući dok je predsjednik bio Bill Clinton, uvjeren je da će Obami dobro krenuti, i zbog toga što je dobar govornik odnosno ima izvrsne komunikacijske sposobnosti.

XS
SM
MD
LG