Linkovi

Demokratska će stranka vjerojatno pojačati svoju većinu u Zastupničkom domu Kongresa


Republikanci su sučeljeni sa mogućnošću značajnih gubitka u Zastupničkom domu američkog Kongresa na izborima u studenom. Većina analitičara predvidja da će republikanci izgubiti najmanje 20 mjesta u ovom domu, dok neki prognoziraju gubitak i do 30 ili više mjesta u Zastupničkom domu, koji broji ukupno 435 mjesta. Dan Robinson izvješćuje da Amerikanci imaju većinom negativno mišljenje o trenutnom sastavu Kongresa, a demokrati koriste ovakav negativan trend.

Iako će američki glasači biti sučeljeni s nizom pitanja kada, sljedećeg tjedana, izadju na birališta, pitanje koje će dominirati na ovim izborima biti će globalna financijska kriza, za koju većina nalitičara smatra da navodi glasače da unesu neke značajne promjene u Washingtonu, dok se republikanci diljem Sjedinjenih Država ne osjećaju sigurno na ovim izborima.Demokrati trenutno imaju većinu mjesta u Zastupničkom domu – 235, naprama 199 republikanskih mjesta. Jedno je mjesto trenutno neupražnjeno.

Premda su republikanci javno optimistični, bilo je nekoliko negativnih pokazatelja u 2008 godini. Ranije ove godine, tri ključne regije koje su republikanci držali desetljećima izabrale su demokrate na posebnim izborima, koji su važan rani pokazatelj raspoloženja birača. Od izbora za Kongres 2006 godine, odlasci republikanskih zastupnika, bilo zbog umirovljenja, ili prelaska na više pozicije, bili su mnogobrojniji, i to u omjeru 29 naprama 6.

Debate kandidata koji se natječu za pozicije u Zastupničkom domu pokazuju zabrinutost glede ekonomije, te nedavnog državnog paketa mjera za stabilizaciju financijskog sektora.

Demokrati i republikanci iznose svoje različite ideje o tome što bi učinili ukoliko budu izabrani, no istovremeno izražavaju dosta zajedničkih stavova glede finacijske krize. U jednom okrugu u saveznoj drzavi Ohio, koji su na prošlim izborima republikanci osvojili u tijesnoj izbornoj utrci, na ovim se izborima natječu demokratkinja Mary Jo Kilroy i republikanac Steve Stivers.

"Moramo brzo reagirati, kako bismo uveli bolju kontrolu i bolje regulirali finacijska tržišta, i spriječiti ovakvo riskantno ponašanje Wall Street-a i bankovnih institucije koji su nas i doveli do ove krize" - kaže Mary Jo Kilroy.

"Moramo biti sigurni da će ono što radimo uroditi plodom. Moramo biti sigurni da je to mudra investicija, i da porezni obveznici neće morati spašavati Wall Street" - Kaže Steve Stivers.

U saveznoj državi Colorado, gdje prema posljednjim anketama Barack Obama ima značajno vodstvo ispred Johna-a McCain-a, na ovim izborima sučeljeni su i kandidati za Zastupnički dom Kongresa, trenutna zastupnica, republikanka Maryln Muskgrave i demokratkinja Betsey Markey. Uz ekonomiju, ratovi u Iraku i Afganistanu takodjer su nanjeli štetu republikancima, kojima šteti i slaba podrška javnosti za predsjednika Georga Busha.

Jedan dokument republikanske stranke kojeg je nedavno objavio časopis US News and World Report, kao i multimedijska politička orgaznizacija Politico, spominje čak 58 zastupničkih mjesta koje trenutno drže republikanci, za koje postoji odredjeni rizik da bi mogla biti izgubljena na ovim izborima, a za čak 34 od njih postoji ozbiljna opasnost da bi mogla pripasti demokratima. No, ni demokrati nisu bez problema. Na Floridi, šanse demokrata Tima Mahoneya ugrožene su osobnim skandalom. Demokrati su ugroženi u jos nekim ključnim državama, kao što je Pennsylvania.

I, dok bi demokrati mogli ozbiljno povećati svoju većinu u Zastupničkom domu, situacija je nešto drugacija u Senatu, koji broji 100 članova, gdje bi republikanci mogli zadržati potrebni broj mjesta koji bi im omogućio da u budućnosti blokiraju zakonske mjere.

XS
SM
MD
LG