Linkovi

Iako dionice strmoglavo padaju, MMF tvrdi da se velika gospodarska kriza od prije sedamdeset godina ne može ponoviti


U prvim satima poslovanja na burzama u Aziji, tamošnje su dionice gubile na vrijednosti. Na burzi u New Yorku jučer su dionice također izgubile znatan dio svoje vrijednosti, i to sedmi poslovni dan za redom.

Industrijski indeks Dow Jones izgubio je – samo tijekom jučerašnjeg poslovanja - sedam posto svoje ukupne vrijednosti. I drugi indeksi vrijednosti dionica, Nasdaq i Standard and Poor 500 također su izgubili na vrijednosti.

Glavne burze u Europi jučer su izgubile oko dva i pol posto svije vrijednosti.

Investitori nemaju, očito, mnogo povjerenja u državnu sanaciju financijskog sektora, provedenu u nizu zapadnih zemalja.

Predsjednik George Bush će se danas u jutro – neposredno prije početka rada burze - obratiti naciji.

Inače, direktor Međunarodnog monetarnog fonda izjavio je da se svijet nalazi na rubu globalne recesije međutim on prognozira da će oporavak nastupiti krajem sljedeće godine. Dominique Strauss-Kahn izjavio je da zemlje moraju surađivati ako se želi izbjeći globalna recesija. Naveo je nedavno smanjenje kamatnih stopa u nizu zapadnih zemalja kao primjer međunarodne suradnje i koordinacije, koja je potrebna da bi se oporavile nacionalne ekonomije.

Međunarodni monetarni fond je inače aktivirao svoj program za izvanredne situacije koji po brzom postupku odobrava zajmove zemljama u razvoju, koje prolaze kroz tešku ekonomsku situaciju.

******

Međunarodni monetarni fond očekuje da će se, zbog globalne financijske krize, usporiti ekonomski rast. Međutim, kako javlja Barry Wood, čelni ekonomski stručnjak Međunarodnog monetarnog fonda ne očekuje da će nastupajuća kriza nalikovati onoj iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Čelni ekonomski stručnjak Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard kaže da će sljedeće godine globalni ekonomski rast biti znatno sporiji. U izjavi danoj na početku godišnjeg sastanka Svjetske banke i međunarodnog monetarnog fonda, Olivier Blanchard je rekao da se sadašnja kriza najviše osjeća u razvijenim zemljama: "Prognoziramo da će gospodarski rast u razvijenim zemljama iznositi oko nula posto, ili da će biti čak i negativan – sve do sredine sljedeće godine. U drugoj polovici 2009. može se očekivati sporiji oporavak."

Olivier Blanchard je iz Francuske, a predaje na američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology. On kaže da je ukupni globalni gospodarski rast za sada održan zbog pozitivnih ekonomskih trendova u Kini i Indiji. No, i zemlje u razvoju uskoro će osjetiti posljedice globalne ekonomske krize – kaže Blanchard: "Sve, ili gotovo sve, ekonomije u razvoju manje će izvoziti na zapadna tržišta. To će usporiti njihov rast. Većinu će pogoditi činjenica što će se novac teže posuđivati, uz veće kamate. To već vidimo."

Pripremajući objavu svojih prognoza za svjetsko gospodarstvo, Međunarodni monetarni fond pretpostavlja da će Sjedinjene Države, Europska unija i Japan poduzeti niz koordiniranih mjera kako bi se stimulirao gospodarski rast i izbjegla globalna recesija.

IMF smatra da nakon državne pomoći financijskom sektoru, trebaju slijediti mjere fiskalne politike koje bi potakle potrošnju. Međunarodni monetarni fond pozdravio je prekjučerašnje smanjenje kamatnih stopa od strane središnjih banaka više zapadnih zemalja. Cilj te mjere je pojeftiniti posuđivanje novca od banaka.

No, bez obzira na to na burzama širom svijeta dionice su i jučer strmoglavo gubile na vrijednosti – što se tumači općom zabrinutošću zbog mogućnosti globalne recesije.

Olivier Blanchard kaže da se prvotni šok koji je prije nekoliko tjedana pogodio bankarski sektor sada osjeća i na globalnoj poslovnoj sceni općenito, a preplašeni su i potrošači: "Potrošači i tvrtke razmjerno su dobro pregrmili nedavni rast cijena nafte, drugih energenata i hrane. Razina potrošnje, kao i razina investicija i dalje je prilično visoka. No, u najnovije vrijeme zapažamo pad potražnje."

Olivier Blanchard i njegovi kolege iz Međunarodnog monetarnog fonda uvjereni su da nema šanse da se ponovi velika ekonomska kriza kakva je svijet pogodila tridesetih godina prošlog stoljeća. Bolne pouke iz tog doba naučene su i takva se kriza neće ponoviti – kaže Blanchard.

Jedna od pouka iz krize od prije sedamdesetak godina je da se treba održati visoka potrošnja. U situaciji kada neuposlenost raste, a neke od čelnih korporacija odlaze u bankrot, nacionalne će se ekonomije održati jedino ako građani i korporacije nastave kupovati, investirati i posuđivati novac u bankama.

XS
SM
MD
LG