Linkovi

Američka Središnja banka smanjila kamatnu stopu


Središnje banke diljem svijeta smanjuju kamatne stope na kredite u koordiniranom naporu zaustavljanja globalne recesije. Američka Središnja banka objavila je vijest o smanjenju kamatne stope jutros,prije otvaranja burzi, za pola posto na 1,5 posto. Kao razlog za taj potez navode se usporavanje ekonomskih aktivnosti te smanjena bojazan od inflacije. Europska središnja banka te banke Britanije, Kanade, Švicarske, Švedske i Kine također su objavile da smanjuju kamatne stope. Japanska središnja banka nije se odlučila na isti korak, ali je priopćila da snažno podržava takvu akciju.

U Aziji glavnina burzi zaključila je poslovni dan prije objave o smanjenju kamatne stope. U Japanu indeks Nikkei izgubio je devet posto vrijednosti što je najveći jednodnevni pad još od 1987. godine. Masivna prodaja dionica potaknuta je viješću da bi japanska Toyota mogla ove godine poslovati s profitom manjim za 40 posto, odnosno, gotovo 13 milijardi dolara. Istodobno, u Europi, britanska vlada objavila je plan sanacije osam najvećih banaka vrijedan 87 milijardi dolara. Ovakvi trendovi pridonijeli su daljnjem padu cijene nafte koja je na burzi u Londonu pala na 82 dolara za barel.

Proračunski manjak američke savezne vlade na kraju fiskalne 2008. godine – na kraju rujna - iznosio rekordnih 438 milijadi dolara. Raniji rekordni proračunski deficit iznosio je 413 milijardi dolara 2004. godine. Vladina potrošnja povećala se dijelom i zbog pokrivanja osiguranja štednih uloga građana u propalim financijskim institucijama te zbog većeg izdvajanja za obranu.

XS
SM
MD
LG