Linkovi

Direktor MMF-a uvjeren da će se financijska tržišta smiriti nakon što je postignut sporazum o međudržavnoj koordinaciji u spašavanju bankarskog sektora


Predsjednici i premijeri 15 članica Europske unije koje koriste euro te Britanije postigli su jučer dogovor o koordinaciji mjera kojima se Unija planira uhvatiti u koštac s krizom u financijskom sektoru. Naglasak je na državnim jamstvima za među-bankovne kredite te zaštiti bankarskog sektora općenito. Svaka od država usvojit će i posebne mjere za zaštitu vlastitih banaka.

I dok zemlje euro-zone najavljuju zaštitu svojih financijskih institucija i jamče kontinuitet bankarskog poslovanja, direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn izjavio je u Washingtonu da je na snagu stupio koordinirani i efikasni plan hvatanja u koštac s financijskom krizom.

U izjavi nakon sastanka ministara financija iz dvadesetak zapadnih kao i zemalja u razvoju, Strauss-Kahn je odao priznanje mjerama koje je jučer usvojila Europska unija, a kojima je cilj obnoviti povjerenje investitora te deblokirati kreditnu politiku banaka.

Prema direktoru Svjetske banke Robertu Zoellicku, globalna financijska kriza – kojoj je prethodilo poskupljenje hrane i nafte – u siromaštvo je ove godine 'otjerala' oko stotinu milijuna ljudi.

Dramatični trendovi na globalnoj financijskoj sceni posebno pogađaju siromašne zemlje – rekao je Zoellick.

I Strauss-Kahn i Zoellick govorili su na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu, na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Skupom su dominirale teme vezane uz globalnu financijsku krizu, u kojoj su – samo prošli tjedan – svjetske burze izgubile petinu svoje vrijednosti.

Ove dvije međunarodne financijske institucije rade na posebnim programima koji bi od posljedica financijske krize zaštitili zemlje u razvoju.

U prvim satima poslovanja na burzama u Aziji i Australiji, vrijednost dionica je rasla – što se tumači posljedicom jučerašnje najave da je postignut sveobuhvatni multilateralni plan kojem je cilj ojačati bankarski sektor.

Vrijednost dionica na burzama u Australiji porasla je jutros za oko pet posto, nakon velikih prošlotjednih gubitaka, ali i najave australske vlade da će jamčiti štedne pologe građana.

Nakon što su prošli tjedan izgubile oko 12 posto svoje vrijednosti, dionice u Južnoj Koreji jutros su vratile oko 2 i pol posto vrijednosti.

Burze u Japanu zatvorene su zbog državnog praznika – u toj zemlji su dionice prošli tjedan izgubile oko 24 posto svoje ukupne vrijednosti.

XS
SM
MD
LG