Linkovi

Predsjednik Bush upozorava na mogućnost 'bolne recesije', ukoliko Kongres ne usvoji vladin plan o stabilizaciji financijskog sektora


U nadi da će Kongres što brže usvojiti plan stabilizacije financijskih tržišta, predsjednik George Bush pozvao je dvojicu predsjedničkih kandidata te čelnike republikanaca i demokrata u Kongresu na sastanak u Bijelu kuću. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik je u sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji pozvao na brzo usvajanje ekonomskog plana, kako bi se izbjegle za zemlju vrlo teške posljedice.

Predsjednik Bush je rekao da je američka ekonomija u opasnosti te da se nešto vrlo brzo mora poduzeti. "Nalazimo se usred vrlo ozbiljne financijske krize. Savezna vlada reagirala je na vrlo odlučan način' – rekao je predsjednik Bush.

U inače neuobičajenom terminu, predsjednik je građanima pokušao objasniti okvire krize, običnim jezikom. Problemi s Wall Streeta mogu se pojaviti u svakom američkom kućanstvu – rekao je gospodin Bush.

"Bankrotirat će firme, milijuni će izgubiti posao. Čak ako ste i dobrog imovinskog stanja, bit će vam teško dobiti zajam za automobil, ili da djecu pošaljete na fakultet. Naša bi zemlja, ako ništa sada ne učinimo, mogla ući u dugu i neugodnu recesiju" – rekao je predsjednik.

Donedavno, George Bush je tvrdio da je stanje američke ekonomije solidno. Sada, Bijela kuća koristi drugačije termine kada je u pitanju fiskalno zdravlje nacije – primjerice, navodi se da je 'financijski sustav dovoljno jak da prebrodi sadašnju krizu na tržištu'.

No, predloženi lijek za krizu je vrlo skup – Bijela kuća želi da Kongres usvoji njezin plan kojim bi se s 700 milijardi dolara iz državne blagajne pomoglo privatnim financijskim ustanovama - bankama, osiguravajućim zavodima, investicijskim firmama.

Washington bi sa 700 milijardi dolara otkupio njihove nenaplative dugove i gubitke, većinom od investiranja na tržištu nekretnina, koje također prolazi kroz duboku krizu.

U Kongresu svi kažu da se nešto mora poduzeti, no skeptični su prema planu Bijele kuće. Prvo, mnogima se ne sviđa ideja da država 'spašava' privatne firme – ta kritika dolazi pogotovo iz Republikanske stranke. Drugo, mnogi prigovaraju da trošenje 700 milijardi dolara neće nadgledati nitko, osim ministra financija. Demokrati, koji imaju većinu u Kongresu, žale se također da plan Bijele kuće pomaže bankama i investicijskim firmama, ali ne i običnim građanima, kojima je teško otplaćivati stambene zajmove.

Predsjednik je danas pozvao u Bijelu kuću dvojicu predsjedničkih kandidata te čelnike Kongresa, kako bi ih uvjerio u potrebu usvajanja plana stabilizacije tržišta po brzom postupku.

XS
SM
MD
LG