Linkovi

Zastupnički dom Kongresa danas glasa o vladinom planu stabilizacije financijskog sektora


U Kongresu Sjedinjenih Država objavljen je nacrt zakona prema kojem bi vlada Sjedinjenih Država otkupila zajmove sumnjive kvalitete koji opterećuju američki financijski sektor. Savezna bi vlada u to uložila oko 700 milijardi dolara.

Cilj ove mjere je stabilizacija američkog financijskog sektora koji prolazi kroz tešku krizu.

O zakonu danas treba glasati zastupnički dom Kongresa, dok će Senat o njemu glasati za nekoliko dana.

Čelnici većina i manjine u Kongresu te ministar financija Henry Paulson željeli su objaviti sadržaj zakona prije no što počne poslovanje na burzama u Aziji. Nakon što je objavljena vijest iz Washingtona – da je postignut dogovor između Bijele kuće i Kongresa o planu stabilizacije bankovnog sektora – vrijednost dionica na burzama u Aziji je nešto porasla.

Predsjednik George Bush u sinoć objavljenom priopćenju odao je priznanje čelnicima obje stranke u Kongresu, zbog suradnje na postizanju – kako je rekao – vrlo kvalitetnog zakona. Predsjednik je dodao da je uvjeren da će Kongres sada zakon i izglasati.

Očekuje se da će se predsjednik u jutro po lokalnom vremenu obratiti naciji, prije no što počne poslovanje na američkim burzama.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da ovaj zakon, prvenstveno, osigurava dovoljna novčana sredstva za financijske ustanove, kako bi se stabilizirala nacionalna ekonomija. Novac poreznih obveznika će biti osiguran tako što će država posjedovati znatan dio dionica tvrtki koje su primile vladinu pomoć. Nakon izvjesnog vremena, može se očekivati da će dionice rasti, te će se postupno početi i vraćati državna sredstva. Zakon također jamči nadzor nad trošenjem novca iz državnog budžeta, kojim se pomaže privatni sektor, a bit će i provedena reforma poslovanja na Wall Streetu – rekla je Nancy Pelosi.

Čelnici republikanaca u Kongresa Sjedinjenih Država sinoć su do kasno raspravljali o ovom zakonu. Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, John Boehner, izjavio je da mnogi republikanski zastupnici ne žele glasati u prilog ovom zakonu, no da ih on nastoji uvjeriti da bi za njega trebalo glasati.

Zakon će – ako bude izglasan – također uvesti ograničenja na zaradu direktora korporacija koje država 'spašava'. Također, predviđa se i vladina pomoć građanima koji ne mogu otplaćivati svoje stambene zajmove – s ciljem da sačuvaju domove od ovrhe.

Oba predsjednička kandidata, republikanac John McCain i demokrat Barack Obama, izjasnili su se u prilog ovom zakonu, pogotovo nakon unesenih promjena koje se tiču kontrole trošenja državnog novca kojim se pomažu privatne firme te zaštite interesa poreznih obveznika.

XS
SM
MD
LG