Linkovi

Milijarde dolara američke vlade za otkup propalih kredita


Američki zakonodavci surađuju s vladom predsjednika Busha na razrađivanju pojedinosti plana kojim će vlada utrošiti stotine milijardi dolara na spas financijskog sektora u najgoroj krizi američkog gospodarstva posljednjih desetljeća. Kongresni čelnici jučer su izjavili da će planom biti osigurane milijarde dolara za otkup loših kredita od financijskih institucija kojima prijeti kolaps zbog krize na tržištu stanova i kuća.

Neki zakonodavci izjavili su da će raditi na novom zakonu kako bi plan za spas financijskog sektora bio usvojen do kraja slijedećeg tjedna. Nakon vijesti o pripremi tog plana tržišta dionica diljem svijeta pozitivno su reagirala i povratila veći dio vrijednosti izgubljene ranije ovog tjedna.

Američki predsjednik George Bush izjavio je da će plan američke vlade za spas financijskog sektora djelovati kao "mast koja će podmazati kotače" sustava kojem je prijetio rizik od zaustavljanja. Predsjednik je rekao da je financijska kriza potkopala povjerenje i zamrznula nacionalni financijski sustav zbog čega je vladina intervencija bila neophodna. Predsjednik je pozvao zakonodavce se izdignu iznad uskih stranačkih interesa te da odobre plan u što je moguće kraćem roku. Predsjednik senatskog Odbora za bankarstvo, demokrat Christopher Dodd, kaže da zakonodavci još nisu dobili pojedinosti plana.

XS
SM
MD
LG