Linkovi

Administracija predsjednika Busha traži od Kongresa 700 milijardi dolara za financijske intervencije


Administracija predsjednika Busha traži od Kongresa 700 milijardi dolara za velike financijske intervencije koje bi trebale ublažiti globalne ekonomske potrese. U svojem subotnjem obraćanju putem radija, predsjednik Bush je rekao da je intervencija vlade u ovom slučaju od ključne važnosti zbog rizika koji kriza na financijskim tržištima predstavlja za obične američke građane.

Prema planu, vlada bi otkupila loša dugovanja – poput stambenih kredita koji ne mogu biti otplaćeni – od američkih financijskih institucija koje su izgubile novac nakon odobravanja riskantnih zajmova. Predsjednik Bush kaže da program intervencije znači da se velika količina novca poreznih obveznika dovodi u opasnost, ali ističe da će to biti jeftinije nego da se ne učini ništa.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama kaže da podržava nastojanja dužnosnika Bushove administracije oko spašavanja financijskih tržišta. Senator Obama – u radijskom odgovoru svoje stranke - kaže da treba iznaći rješenje koje će pomoći građanima oko rastućih cijena goriva i hrane, te potaknuti stvaranje novih radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG