Linkovi

Uragan Gustav 'dotakao' američku obalu 110 kilometara jugozapadno od New OrleansaRazorna oluja, koja nosi sa sobom vjetrove i do 185 kilometara na sat natjerala je u bijeg oko dva milijuna ljudi.

Ulice New Orleansa su sada uglavnom prazne, a u gradu su ostali vatrogasci, medicinsko osoblje, policajci te skoro dvije tisuće pripadnika Nacionalne garde. Policija i gardisti su potrebni najviše u sprječavanju pljački koje su bile masovna pojava uoči uragana Katrina, od prije tri godine.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin šalje oštro upozorenje: "Pljačkanje neće biti tolerirano. Svatko tko bude uhvaćen u pljački ide izravno u zatvor i neka mu Bog pomogne kada stigne tamo!"

Uragan Gustav je poharao Kubu u posljednja 24 sata s vjetrovima od 150 kilometara na sat s naletima vjetra i do 212 kilometara. Načinjena je velika materijalna šteta, ali, za sada, nema prijavljenih žrtava. Prije toga je Gustav na Jamajci, Haitiju i u Dominikanskoj republici usmrtio 86 osoba.

Stručnjaci kažu da bi Gustav mogao nanijeti i do pola metra kiše na obale Meksičkog zaljeva, a da bi valovi mogli biti visoki i do četiri metra viši nego je normalno.

Naravno da se u New Orleansu Gustav uspoređuje s uraganom Katrina koji je točno prije tri godine poplavio grad, ubio tisuću i 400 ljudi te načinio štetu od nekoliko milijardi dolara. Tada su administracija predsjednika Busha i savezni čelnici za izvanredne situacije bili oštro kritizirani, jer nisu imali plan za New Orleans prije Katrine te da su učinili premalo nakon što je oluja prošla.

S dolaskom uragana Gustav, gradske, državne i savezne vlasti imaju drugačiji pristup i oslanjaju se na prevenciju, a ne na reakciju. Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da je vlada planirala što učiniti u ovakvim situacijama, nakon što je naučena lekcija tijekom uragana Katrina.

Predsjedniku Bushu je prije tri godine trebalo nekoliko dana da posjeti New Orleans što je izazvalo buru nezadovoljstva. No, ovog puta već je jučer bio u stožeru savezne agencije za izvanredne situacije te je, kao i dopredsjednik Dick Cheney, otkazao svoj nastup na konvenciji Republikanske stranke, koja je danas počela s radom.
XS
SM
MD
LG