Linkovi

Nakon Katrine drugačiji pristup uraganima - prevencija umjesto reakcije


Prije tri godine administracija predsjednika Busha i savezni dužnosnici za izvanredne situacije bili su žestoko kritizirani jer nisu imali plan uza New Orleans prije uragana Katrina. Dok se moćni uragan Gustav približava ovom gradu, vlasti ovaj put imaju drugačiji pristup: prevencija umjesto reakcije. Ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff izjavio je da je vlada planirala mjere za sljedeću oluju još od Katrine. Savezna agencija za upravu u izvanrednim situacijama – FEMA – već ima kamione s nužnim zalihama spremne na 15 različitih lokacija. Osamnaest ekipa za spašavanje i potragu je spremno. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin naložio je evakuaciju stariji građana i nemoćnih još prije negoli je putanja Gustava utvrđena.

Kad su prognoze postale zlokobnije, Nagin je naložio obvezatnu evakuaciju i osigurao velik broj autobusa i vlakova. Dodao je da oni koji ne napuste New Orleans će se morati brinuti sami za sebe. Također je upozorio potencijalne pljačkaše da će ići izravno u zatvor. Nakon Katrina policija je jednostavno tražila od pljačkaša da jednostavno ostave ono što su ukrali i potom bi ih pustila da odu. Predsjednik Bush bio je napadan prije tri godine da nije želio odustati od svog rasporeda i posjetiti New Orleans sve do nekoliko dana nakon Katrine. Predsjednik Bush je jučerašnju dan proveo u sjedištu FEMA-e u Washingtonu i otkazao je svoje sudjelovanje na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke koja počinje danas.

Američke energetske kompanije prekinule su proizvodnju na skoro svim naftnim platformama koje se nalaze na putu uragana Gustav. Dužnosnici su jučer priopćili ad je 96 posto proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu obustavljeno. Zaustavljena je i proizvodnja 82 posto prirodnog plina. Naftne platforme u Meksičkom zaljevu osiguravaju oko 25 posto američke domaće proizvodnje nafte. Analitičari kažu da bi veći prekid dotoka sirove nafte iz Zaljeva mogao dovesti do povećanja cijena nafte i benzina. Uragan Gustav doveo je i do zatvaranja rafinerija na obalama savezne države Louisiane. Naftni terminal u Louisiani obustavio je svoje operacije jučer. Riječ o jedinom američkom terminalu koji može iskrcati naftu s najvećih tankera i istovremeno je jedan od glavnih američkih naftovoda za uvozno gorivo. Uragan Katrina 2005. godine oštetio je postrojenja za proizvodnju nafte što je dovelo do privremenog povećanja cijena ovog energenta dok se naftna industrija oporavljala.


XS
SM
MD
LG