Linkovi

'Stiže velika, opasna oluja'


Dužnosnici u američkoj saveznoj državi Louisiani naredili su građanima da napuste domove prije dolaska uragana Gustav što se očekuje tijekom sutrašnjeg dana. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin ponovno je pozvao sugrađane da se odazovu na naređenje o evakuaciji prije dolaska – kako je rekao – velike, opasne oluje. Nagin je izvijestio da će gradske vlasti imati privremeni stožer u Baton Rougeu te da se uvodi noćni redarstveni sat na ulicama New Orleansa. Prema njegovim riječima, policija je udvostručila broj svojih pripadnika tijekom oluje te je obećao da će oni koje se zatekne kako pljačkaju privremeno napuštenu imovinu biti sprovedeni izravno u zatvor. New Orleans je pretrpio žrtve, poplave te materijalnu štetu nakon popuštanja nasipa 2005. godine po dolasku uragana Katrina.

Američki Centar za praćenje uragana procjenjuje da će Gustav prilikom dolaska do kopna biti uragan četvrte kategorije s vjetrovima brzine između 210 i 250 kilometara na sat. Meteorolozi procjenjuju da će obalna područja biti pogođena plimnim valom visine i do pet metara. Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff izjavio je danas da su lokalne vlasti puno bolje pripremljene nego za Katrinu kad su lokalne i savezne vlasti bile kritizirane zbog spore reakcije. Predsjednik Bush proglasio je izvanredno stanje savezne vlade za Louisianu te dijelove Mississippija i Alabame.

Predsjednik Bush i dopredsjednik Richard Cheney neće nazočiti nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke kako je bilo planirano. Predsjednik se sutra navečer trebao obratiti izaslanicima na konvenciji u St. Paulu u Minnesoti. Umjesto toga otputovat će u Teksas kako bi se sastao s osobama koje su napustile ugroženo obalno područje.

Republikanski predsjednički kandidat John McCain izjavio je da ne bi bilo prikladno kad bi republikanska konvencija imala svečarsku atmosferu dok se jug Amerike nosi s uraganom. U intervjuu za televizijsku mrežu FoxNews McCain je rekao da njegova stranka razmatra različite načine kako da odgovori na ovaj izazov. McCain je također stao u obranu svog izbora guvernerice Aljaske, Sarah Palin, kao svog dopredsjedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG