Linkovi

Obama: 'Afganistan - središnja fronta u borbi protiv terorizma'


Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama ponovio je poziv za upućivanje većeg broja vojnika i izdvajanje više financijskih sredstava za Afganistan kao dio njegovog plana o restrukturiranju američkog rata protiv terorizma. Naš novinar javlja da je ove izjave senator Obama dao nakon susreta s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu.

Barack Obama završio je dvodnevni posjet Afganistanu, prvoj postaji njegovog puta tijekom kojeg će još posjetiti Irak, Izrael, Jordan i neke europske zemlje. Prije odlaska iz Kabula dao je intervju za televizijsku mrežu CBS. U njemu je rekao da vlada predsjednika Karzaija mora učiniti više kako bi se suprotstavila terorističkim elementima u Afganistanu, međutim, dodao je da i Sjedinjene Države trebaju u tome igrati kritičnu ulogu. "Situacija je ovdje u Afganistanu opasna i traži poduzimanje hitnih mjera, a ja vjerujem da bi to trebalo biti središte naše koncentracije, središnja fronta u borbi protiv terorizma".

Ovaj senator iz Illinoisa bio je oštri kritičar odluke predsjednika Busha da izvrši invaziju na Irak 2003. godine, tvrdeći da stvarna teroristička prijetnja Americi ne dolazi iz Bagdada, već iz Afganistana. Kao i iz sjevernih područja Pakistana. "Na tom je područje središte globalne mreže i mislim da je jedna od najvećih strateških pogrešaka koju smo učinili nakon napada od 11. rujna da nismo završili posao ovdje. Irak nam je poremetio planove. I sad smo u prilici da ispravimo neke od tih pogrešaka".

Glasnogovornik Karzaijeve vlade rekao je da je Obama, tijekom privatnog susreta s afganistanskim predsjednikom, izrazio predanost podršci Afganistanu i nastavljanju rata protiv terorizma s "odlučnom žestinom". U intervjuu za CBS Obama je rekao da bi on kao predsjednik povećao broj vojnika i američku pomoć Afganistanu, te da bi povećao i pomoć Pakistanu. Senator Obama tvrdi da bi utvrđivanje vremenskog okvira za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka dalo zamah podijeljenom čelništvu te zemlje da uspostavi nacionalno jedinstvo koje je potrebno za dugotrajnu stabilnost. Dodao je da je američka vojska već previše razvučena i opterećena i da ne može poduzeti proširenje operacija u Afganistanu dok je kompletno razmještena u Iraku.

XS
SM
MD
LG