Linkovi

Američke ankete: Obama ima prednost na ekonomskom planu, McCain u vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti


Predsjednički kandidat Demokratske stranke, senator Barack Obama na putu je po Srednjem istoku i Europi kako bi kod američkih glasača dobio više podrške za svoju vanjsku politiku i politiku nacionalne sigurnosti. Njegov republikanski suparnik, senator John McCain, već je uvelike poznat izvan američkih granica, a Obamina turneja bit će svojevrsno predstavljanje međunarodnoj zajednici čovjeka koji bi u siječnju mogao postati američkim predsjednikom.

Nakon Afganistana i Iraka, senator Barack Obama posjetit će i Jordan i Izrael, a potom u Njemačku, Francusku i Britaniju. Njegovi pristaše se nadaju da će ovo putovanje pomoći razriješiti dilemu oko toga da li je on zaista spreman voditi američku vanjsku politiku i biti vrhovnim zapovjednikom američke vojske.

Rezultati anketa javnog mnijenja ukazuju na trenutačnu prednost Johna McCaina na tim poljima, dok Obama u posljednje vrijeme provodi mnogo vremena govoreći o pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti tijekom svoje kampanje širom Amerike.

"Umjesto da se otuđujemo od ostatka svijeta, ja želim da Amerika još jednom predvodi u tom svijetu. Kao predsjednik Sjedinjenih Država, namjeravam voditi striktnu, mudru i dosljednu strategiju na području nacionalne sigurnosti, onu koja će priznati da naši interesi sežu izvan Bagdada" - izjavio je u nedavno televizijskom intervjuu senator iz Illinoisa.

Obama je obećao povući većinu američkih borbenih snaga iz Iraka u roku od 16 mjeseci nakon što postane predsjednikom. Obećao je i poslati dodatne snage u Afganistan koje bi pomogle u borbi protiv terorizma u toj zemlji.

Senator McCain je protiv postavljanja vremenskog roka za povlačenje iz Iraka te optužuje senatora Obamu što ne priznaje uspjeh strategije vojne intervencije administracije predsjednika Busha. McCain je na Obamine izjave reagirao naglašavanjem vlastitog iskustva i u američkoj vojsci i u Kongresu kako bi istaknuo relativno kratak prvi mandat Baracka Obame u Senatu. "U ratu, ono što je važno je iskustvo i mogućnost prosuđivanja. Oni igraju veliku ulogu. Kad je zemlja u ratu, vrhovni zapovjednik nema vremena za učenje. Ako ću ja imati tu povlasticu da budem predsjednikom Sjedinjenih Država, na tu ću funkciju sa sobom donijeti brojne godine vojnog i političkog iskustva, onog koje mi je dalo sposobnost prosuđivanja, potrebnu za donošenje ispravne odluke o Iraku prije godinu i pol dana" - rekao je McCain.

Politički stručnjaci kažu da je Obamina turneja značajna iz dva razloga. Kao prvo, pružat će mu priliku da američkim glasačima pokaže svoju stručnost na polju vanjske politike. Kao drugo, ona će mu omogućiti da započne dijalog sa stranim čelnicima, nakon što se po prvi puta pojavi na međunarodnoj političkoj sceni kao potencijalni predsjednik.

Stephen Hess, politički analitičar na Institutu Brookings u Washingtonu, o tome kaže: "U slučaju senatora Obame, koji je vrlo svjež na političkoj sceni, mislim da mu je dužnost da se predstavi u brojnim dijelovima svijeta koje uopće još nije posjetio."

Prema anketama javnog mnijenja, više Amerikanaca vjeruje da je John McCain, a ne Barack Obama, spreman da bude vrhovni zapovjednik vojnih snaga. Međutim, pred McCainom je veliki izazov glede ekonomije u zemlji, koju glasači sada smatraju najvažnijim pitanjem u izbornoj kampanji. Rezultati anketa pokazuju da američka javnost vjeruje da bi Obama bio bolji nego McCain u pokušaju da preokrene trenutnu ekonomsku situaciju.

Stručnjak za istraživanje ajvnog mnijenja koji radi za Demokratsku stranku, Doug Schoen, kaže da je to jedan od razloga zbog kojih Obama vodi pred McCainom u anketama: "Ono što Amerikanci traže u predsjedniku je netko tko im može dati novi smjer i novo vodstvo. Znaju da im se stanje ekonomije ozbiljno i neprestano pogoršava. Brine ih položaj Amerike u svijetu i žele novo i svježe čelništvo."

Najnovije ankete daju prednost Obami nad McCainom u rasponu od dva do devet posto. Doug Schoen kaže da na predsjedničkim izborima 4. studenog očekuje tijesni rezultat. Sljedeća velika prilika da obojica kandidata pridobiju svoje glasače bit će na nacionalnim konvencijama političkih stranaka na kojima će Obama i McCain službeno biti proglašeni kandidatima.

Konvencija Demokratske stranke održat će se posljednji tjedan u kolovozu u Denveru, dok će se republikanci okupiti tjedan dana kasniije u Minneapolis-St. Paulu.

XS
SM
MD
LG