Linkovi

I na razgovorima predsjednika Busha u Italiji Iran jedna od glavnih tema


Predsjednik Bush nalazi se u Italiji gdje će se danas susresti s premijerom Silvijom Berlusconijem, a sutra i s papom Benediktom.

Još jednom Iran će igrati istaknutu ulogu u predsjednikovim razgovorima na turneji koju mnogi nazivaju njegovom oproštajnom u Europi. Italija se zalaže za to da postane dio skupine zemalja koje pregovaraju s Iranom, a koje čine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka. Dužnosnici Bijele kuće su priopćili da će poslušati što talijanski čelnici imaju za reći, dodajući da njemačka vlada ustraje da se treba zadržati postojeći format pregovora.

Američki dužnosnici kažu da Italija ima trgovinske odnose s Iranom i da će biti jedan od ključnih igrača ako i kada vrijeme dođe da se postrože sankcije protiv Teherana. Jučer je američki predsjednik raspravljao o različitim aspektima iranske krize s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Obraćajući se novinarima nakon razgovora američki je predsjednik naglasio da želi mirno rješenje spora oko iranskih nuklearnih ambicija.

George Bush je rekao kako uporaba vojne sile ostaje kao posljednje sredstvo. "Rekao sam kancelarki da je moj prvi izbor, naravno, da se ovo riješi diplomatskim putem. Sve su opcije na stolu. Ali prvi izbor je da se ovaj problem riješi tijesnom suradnjom, da se pošalje poruka, konzistentna s politikom ove administracije, a to jest, ako obustavite program obogaćivanja urana, izići ćete iz izolacije i za vas postoji put naprijed".

Rat u Iraku vrlo je nepopularan u Italiji i svaki put kad predsjednik Bush posjećuje zemlju, nakon početka rata, u Rim se organiziraju prosvjedi protiv njegova posjeta. Proturatni prosvjednici najavili su ih i za danas i sutra, a talijanska vlada je rasporedila 10 tisuća dodatnih policajaca na području glavnog grada.

XS
SM
MD
LG