Linkovi

Glavne teme summita SAD i EU cijene goriva, ekonomski problemi i transatlanska sigurnosna pitanja


Predsjednik George Bush je izjavio da će vrtoglave cijene energije i ekonomski problemi biti glavna tema današnjeg summita Sjedinjenih Država i Europske unije u Sloveniji. Na dnevnom redu naći i sigurnosna pitanja.

Ovi transatlantski summiti tradicionalno su koncentrirani na ekonomska pitanja. I predsjednik Bush je izjavio kako s nestrpljenjem očekuje razgovore o financijskim pitanjima s čelnicima Europske unije. Dodao je da želi s njima razgovarati i o zajedničkoj akciji koja bi se pozabavila visokim troškovima energije.

George Bush je rekao kako će se govoriti i o monetarnim pitanjima, uključujući i zabrinutost zbog slabog dolara. "Govorit ću o predanosti naše zemlje snažnom dolaru. Snažan dolar je u interesu naše zemlje. U interesu je globalnog gospodarstva".

Posljednjih godina ovi summiti počeli su se baviti i transatlantskim sigurnosnim pitanjima. Bijela kuća je priopćila da će se na razgovorima na Brdu kod Kranja govoriti i o nastojanjima za ublažavanje napetosti na Balkanu i o srednje istočnom mirovnom procesu.

Predsjednik Bush danas će voditi i razgovore sa slovenskim čelnicima i posjetiti uzgajalište konja u Lipicama, prije negoli krene u Njemačku gdje će sudjelovati na svečanostima proslave šezdesete godišnjice Marshallova plana i Berlinskog zračnog mosta. Nakon Njemačke američki će predsjednik još posjetiti Italiju, Britaniju i Francusku.

XS
SM
MD
LG