Linkovi

Predsjednik Bush upozorio Iran da mu prijeti međunarodna izolacija


U Sloveniji, predsjednik George Bush ponovno je upozorio iransku vladu da joj prijeti međunarodna izolacija ukoliko ne obustavi svoj program obogaćivanja urana, za koji Zapad tvrdi da mu je cilj izgradnja nuklearnog naoružanja. U izjavi na euro-američkom summitu na Brdu kod Kranja, predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države i Europa moraju zajednički spriječiti Teheran u tom naumu.

Zajednička deklaracija objavljena nakon današnjih sastanaka navodi mogućnost dodatnih sankcija, ukoliko Iran ne zadovolji ova traženja. Predsjednik George Bush je inače zahvalio zemljama Europske unije za njihovu pomoć u Iraku i Afganistanu. Također, izjasnio se u prilog turskom članstvu u Uniji.

Slovenski premijer Janez Janša – čija je zemlja do prvog srpnja na čelu Europske unije – izjavio je da postoje i razlike između Amerike i Europe, izrazivši nadu da će u budućnost Washington s Europom zajednički raditi na rješavanju tog problema. Američki se predsjednik nada da će sporazum o tome biti postignut do kraja njegova mandata u siječnju.

Nakon Slovenije, predsjednik Bush otišao je u Njemačku gdje se sastaje s kancelarkom Angelom Merkel. Posjet predsjednika Busha Europi koincidira s 60 godišnjicom Marshallova plana, koji je pomogao obnovi zapadne Europe nakon drugog svjetskog rata, kao i Berlinskog zračnog mosta.

XS
SM
MD
LG