Linkovi

Baracku Obami nedostaje manje od 100 delegata da osigura stranačku nominaciju


Demokratski senator Barack Obama kaže da je nakon jučerašnjih primarnih izbora u Kentuckyju i Oregonu osvojio većinu delegata koja se može osvojiti na stranačkim izborima u američkim saveznim državama. Nakon pobjede u Oregonu senator Obama se obratio svojim pristašama u Des Moinesu, u Iowi, saveznoj državi u kojoj je odnio prvu stranačku pobjedu u procesu nominacije predsjedničkog kandidata Demokrtaske stranke za 2008. godinu.

Ovom senatoru iz Illinoisa sad nedostaje manje od 100 delegata da osigura stranačku nominaciju. Senator Obama je također pohvalno govorio o svojoj protivnici iz Demokratske stranke Hillary Clinton koja je jučer odnijela uvjerljivu pobjedu u Kentuckyjau. Unatoč tome što zaostaje po broju delegata za Obamom, bivša prva američka dama jučer je izjavila pred svojim pristašama u Louisvilleu, u Kentuckyju, da će ostati u izbornoj utrci za predstojeća tri stranačka nadmetanja – u Porto Ricu, Montani i South Dakoti.

Neki demokrati vjeruju da bi kombinacija Barack Obama-Hillary Clinton kao predsjednički i potpredsjednički kandidat bila nepobjediva u utrci za Bijelu kuću međutim politički analitičari dvoje da bi senator Obama pristao na tu kombinaciju i imao koristi od nje. Stephen Hess, analitičar washingtonskoj Instituta Brookings je rekao: "Problem s Hillary Clinton je taj da je mnogo ljudi ne voli. Oni vjerojatno ne bi glasali protiv Baracka Obame ako bi ona bila potpredsjednički kandidat, ali se ne bi ni angažirali toliko za njihovu pobjedu. Ne bi bili dovoljno entuzijastični, a možda ne bi ni izašli na birališta."

John Fortier iz Institute American Enteprise kaže da bi Hillary Clinton mogla potkopati glavnu temu Obamine kampanje – poziv na promjene: "Obama tvrdi da je donosi promjene, da je nova vrsta kandidata. Njegova će poruka biti da je osvojio nominaciju, da ima svoj integritet te da ne treba uzeti Hillary Clinton za potpredsjedničkog kandidata.”

Očekuje se da će odluka o potpredsjedničkom kandidatu biti donesena uoči nacionalne konvencije Demokratske stranke krajem kolovoza.

XS
SM
MD
LG