Linkovi

John Edwards podržao Obamu


Bivši američki predsjednički kandidat John Edwards podržao je senatora Baracka Obamu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, izjavivši da je došlo vrijeme da se stranka okupi oko ovog senatora iz Illinoisa. Edwards, i sam bivši senator iz North Caroline, izjavio je, pred punim stadionom u Grand Rapidsu, u saveznoj državi Michigan da Obama može ostvariti dugotrajne promjene u Americi tako što će – citiramo – 'srušiti zidove' koji dijele Ameriku uzduž klasnih linija.

John Edwards pohvalno se izrazio i o suparnici senatora Obame Hillary Clinton, međutim, rekao je da je došlo vrijeme da se Demokratska stranka okupi oko jednog kandidata kako bi na predsjedničkim izborima u studenome porazila republikanskog kandidata Johna McCaina. Prije toga jučer senatorica Clinton je najavila da će nastaviti sa svojom kampanjom nakon uvjerljive pobjede u utorak na primarnim izborima u saveznoj državi West Virginiji. Međutim, ta pobjeda nije pomogla puno bivšoj američkoj prvoj dami da dostigne Baracka Obamu u ukupnom broju delegata.

Inače senator iz Illinoisa i dalje povećava prednost pred Hillary Clinton u ukupnom broju tzv. superdelegata - jučer je dobio još tri glasa. Superdelegati su stranački dužnosnici i izabrani političari koji na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u kolovozu mogu glasati prema vlastitom nahođenju, odnosno ne obvezuje ih nikakav rezultat glasovanja na primarnim izborima. Dodajmo tome da je jučer Barack Obama dobio i podršku vodeće američke organizacija koja se zalaže za pravo na pobačaj, koja je prije svoju podršku pružala Hillary Clinton. Najnovije ankete pokazuju da glasači preferiraju bilo kojeg od demokratskih kandidata u odnosu na republikanskog kandidata Johna McCaina.

XS
SM
MD
LG