Linkovi

Nakon uvjerljive pobjede u West Virginiji Hillary Clinton najavljuje nastavak nominacijske utrke


Na primarnim stranačkim izborima u američkoj saveznoj državi West Virginiji senatorica Hillary Clinton odnijela je uvjerljivu pobjedu nad svojim suparnikom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Barackom Obamom. Bivša prva američka dama najavila je istovremeno nastavak svog pobjedničkog pohoda u preostalim saveznim državama gdje se još održavaju stranački izbori.

Obraćajući se sinoć svojim pristašama u Charlestonu nakon uvjerljive, iako simbolične pobjede, Hillary Clinton je izjavila da je odlučnija negoli ikad da nastavi sa svojom kampanjom u pet preostalih saveznih država - Kentuckyju, Oregonu, Montani i South Dakoti i teritoriju Porto Rica. "Postoje ljudi koji su željeli skratiti ovu utrku. Govorili su: 'Odustani, previše je teško. Planina je previsoka'. Ali ovdje u West Virginiji i vi ponešto znate o teškom putu do vrha planine. Iz Biblije znamo da vjera može pomaknuti planine. Odlučnija sam negoli ikad da nastavim ovu kampanju dok svi ne budu imali priliku reći što misle. Želim odati svako priznanje senatoru Obami i njegovim pristašama, ovo je i dalje teška izborna utrka s jednog kraja zemlje na drugi. I unatoč neslaganjima, predani smo pružiti Americi novo čelništvo i obnoviti američku nadu i to je najvažnije".

Stručnjaci smatraju da i uz ovu odlučnu pobjedu u West Virginiji senatorica Clinton ima vrlo male izglede da zaustavi zamah Baracka Obame prema stranačkoj nominaciji. Međutim, iz njene kampanje izražava se nada da će ova pobjeda uvjeriti tzv. superdelegate da je ona bolji kandidat. Superdelegati su stranački dužnosnici i izabrani političari koji mogu na stranačkoj konvenciji glasovati prema vlastitom nahođenju. Kako se čini, njihovi će glasovi biti ključni za nominaciju jer vjerojatno nijedan od dvoje kandidata neće osvojiti dovoljan broj delegata koji bi jamčio automatsku stranačku nominaciju.

XS
SM
MD
LG