Linkovi

Uoči demokratskih stranačkih izbora u Kentuckyju i Oregonu, Obama u raspri s McCainom a ne Hillary Clinton


U američkim saveznim državama Kentucky i Oregon glasači danas izlaze na birališta u nastavku primarnih izbora za stranačkog predsjedničkog kandidata na izborima u studenom. Demokrati Barack Obama i Hillary Clinton i dalje su u bliskoj utrci za nominaciju svoje stranke.

Senator Obama, koji trenutno po broju delegata vodi pred Hillary Clinton, jučer je vodio predizbornu kampanju u Montani, gdje će stranački izbori biti održani 3. lipnja. Senatorica Clinton je održala nekoliko predizbornih skupiva u Kentuckyju, gdje je govorila o mjerama kojima smanjila rastuću cijenu goriva, uključujući i privremenu obustavu saveznog poreza na benzin. Prema anketama javnog mnijenja, Hillary Clinton je u prednosti u Kentuckyju, dok je Barack Obama favorit u Oregonu.

Najvjerojatniji republikanski predsjednički kandidat John McCain svoje je jučerašnje istupe usredotočio na Obamu, kritizirajući ga za stavove oko razgovora s Iranom. Obama je, naime, ustvrdio da je opasnost od Irana vrlo mala u usporedbi s onom kakvu je nekad predstavljao Sovjetski Savez. McCain optužuje Obamu da potcjenjuje opasnost od Irana. Ovaj demokratski senator, sa svoje strane, McCaina optužuje da namjerava nastaviti propalu politiku Georgea Busha.

XS
SM
MD
LG