Linkovi

Zapovjedništvo američke vojne misije u Iraku tvrdi da Iran i dalje pomaže šijitskim ekstremistima


Zapovjedništvo američke vojne misije u Iraku tvrdi da Iran i dalje opskrbljuje šijitske ekstremiste u toj zemlji. Pomoć se sastoji u novcu, oružju te obuci – iako je iranski državni vrh u niz navrata obećao da će pomoć prestati.

U intervjuu za Glas Amerike, pukovnik Steve Boylan - glasnogovornik zapovjednika misije generala Davida Petraeusa – izjavio je da je potvrđeno da su za prekjučerašnje raketiranje takozvane Zelene zone u Bagdadu odgovorni šijitski ekstremisti koji su se koristili iranskim naoružanjem.

Pukovnik Boylan je rekao da koalicijske snage nastoje prekinuti opskrbne kanale iračkih pobunjenika.

Sličnu je izjavu, za britanski BBC, jučer dao i general David Petraeus, zapovjednik američke misije u Iraku. Petraeus je jučer – zajedno s američkim veleposlanikom u Iraku Ryanom Crockerom – o situaciji u zemlji informirao predsjednika Busha. Početkom sljedećeg mjeseca, Petraeus i Corcker će se obratiti i članovima Kongresa.

Inače, sukob u Iraku – koji je u nedjelju ušao u svoju šestu godinu – koštao je Ameriku stotine milijardi dolara a prekjučer je broj američkih žrtava premašio 4 tisuće.

Prilikom posjeta Državnom tajništvu, predsjednik George Bush je ponovno izrazio sućut obiteljima svih poginulih vojnika te im je obećao da žrtva njihovih najmilijih neće biti uzaludna.

XS
SM
MD
LG