Linkovi

Bush: 'Rat u Iraku vrijedan borbe i pobjede'


Predsjednik Bush je obilježio petu godišnjicu početka rata u Iraku govorom u američkom ministarstvu obrane. Odgovorivši svojim kritičarima, on je rekao da je rat vrijedan borbe i pobjede.

Obraćajući se publici – ženama i muškarcima u vojnim odorama svih rodova američkih oružanih snaga – predsjednik je rekao da su proteklih pet godina ispunili trenuci i trijumfa i tragedija: "Nakon pet godina ratovanja, jasno je da se raspravlja je li rat bio vrijedan vođenja, je li vrijedan pobjede, te možemo li pobijediti. Meni su odgovori jasni: uklanjanje Saddama Husseina s vlasti bila je prava odluka, a ovo je bitka koju Amerika može i mora dobiti."

Gospodin Bush je govorio o tisućama Amerikanaca i Iračana koji su poginuli u ratu. No, istaknuo je, sloboda se sve jače ukorjenjuje u Iraku, a ekstremisti i teroristi gube tlo pod nogama: "U Iraku, svjedoci smo prvog velikog ustanka Arapa protiv Osame bin Ladena, njegove mračne ideologije i njegove terorističke mreže. Značaj takvog razvoja događaja ne može se preuveličati."

Predsjednik se usredotočio uglavnom na zbivanja tijekom posljednjih godinu dana, te na posljedice koje je slanje dodatnih 30 tisuća američkih vojnika imalo na tijek rata. Prije toga, rekao je, borba je posustajala, a ekstremisti su uspijevali u svojim nastojanjima da zemlju bace u kaos: "Ojačavanje ljudstva učinilo je daleko više nego samo preokrenulo stanje u Iraku. Ono je otvorilo vrata velikoj strateškoj pobjedi u širem ratu protiv terora. Teroristi su zamišljali Irak mjestom gdje će al-Qaida pokrenuti arapske mase da izbace Ameriku. Umjesto toga, Irak je postao mjesto gdje su se Arapi pridružili Amerikancima da izbace iz zemlje al-Qaidu."

Predsjednik Bush kaže da je trenutni izazov konsolidiranje postignutih uspjeha, te naglašava da sada nije vrijeme za pozivanje na povlačenje. Priznavši da je cijena rata vrlo visoka, i u životima i u novcu, on je rekao da bi napuštanje Iraka bilo mnogo gore. Irak bi potonuo u kaos, a nasilje i terori proširili bi se daleko izvan njegovih granica, rekao je gospodin Bush.

Slijedeći mjesec, najnoviju procjenu stanja u Iraku predsjedniku Bushu će iznijeti najviši američki vojni zapovjednik u toj zemlji, general David Petraeus, te veleposlanik u Bagdadu Ryan Crocker. Oni će se obratiti i članovima Kongresa.

XS
SM
MD
LG