Linkovi

McCain osigurao republikansku nominaciju,  Clinton pobijedila u Ohiou, Teksasu i Rhode Islandu


Jučerašnji izborni dan u Sjedinjenim Državama trebao je razjasniti situaciju u predizbornima predsjdničkim utrkama vodećih stranaka. Kod republikanaca to se i dogodilo, a kod demokrata jasno je jedino da se utrka između Hillary Clinton i Baracka Obame nastavlja punim intezitetom.

Hillary Clinton prekinula je niz od 12 uzastopnih izbornih pobjeda Baracka Obame te je započela svoj pohod, pobjedivši u saveznim državama Rhode Island, Ohio i Teksas. Izlazne ankete birača pokazale su da su za senatoricu iz New Yorka pretežito glasovali latino-amerikanci, radnici, žene i oni birači koji su odluku o tome za koga će glasati donijeli neposredno pred izbore.

Premda je kampanja Baracka Obame potrošila dvostruko više novca na političku promidžbu u navedenim saveznim državama važne pobjede odnijela je Hillary Clinton. Barack Obama, međutim, podsjetio je svoje pristaše. “Neovisno o tome što će se večeras dogoditi imat ćemo otprilike istu prednost u broju delegate koju smo imali jutros I bit ćemo na putu za osvajanje stranačke nominacije” – rekao je senator Obama.

Jučerašnji izbori ipak su donijeli i jednog jasnog pobjednika. Senator John McCain pobjedio je u svim stranačkim izborima republikanaca što mu je donijelo dovoljan broj delegate za osiguravanje predsjedničke nominacije Republikanse stranke. Jedini preostali kandidat u republikanskoj utrci, Mike Huckabee, odustao je i podržao senatora iz Arizone. John McCain sada se u potpunosti može posvetiti predsjedničkim izborima na nacionalnoj razini dok će demokrati odmjeriti snage u Wyomingu i Mississippiju slijedećeg tjedna, a potom dolaze nadmetanje u Pennsylvaniji i borba za njenih 158 delegata.

XS
SM
MD
LG