Linkovi

Debata Clinton-Obama bez očiglednog pobjednika


Demokratski predsjednički kandidati Barack Obama i Hillary Clinton poduzimaju posljednje pokušaje da pridobiju što veću podršku u saveznim državama Teksas i Ohio na stranačkim izborima u utorak. Ovo dvoje kandidata sinoć je sudjelovalo u televizijskoj debati koja je održana u Clevelandu, a koju je prenosila televizijska mreža MSNBC. Većina analitičara smatra da nije donijela jasnog pobjednika.

U posljednjoj debati Barack Obama i Hillary Clinton prepirali su se oko zdravstvene zaštite, troškova i pogodnosti slobodne trgovine i rata u Iraku. Senatorica Clinton bila je agresivna u kritikama svog kolege Obame zbog nekih taktika koje koristi njegova kampanja i zbog njegovih stavova o vanjskoj politici.

Obama je odgovorio tako da je podsjetio kako bivša prva američka dama i sama koristi dvojbene taktike u kampanji, te dodao da je ona inicijalno podržala zahtjev predsjednika Busha 2002. godine da se odobri uporaba sile kako bi se svrgnulo Saddama Husseina. "Bila je to velika strateška pogreška. Jednom kad ste ušli s autobusom u jarak, tek je nekoliko načina na koje se možemo iz njega izvući. Pitanje je – tko na početku donosi odluku da se uđe u jarak".

Senatorica Clinton je rekla kako ne bi opet glasovala na isti način kad je u pitanju Irak. Obama se suprotstavljao ratu tijekom svoje uspješne kampanje za mjesto u Senatu 2004. godine. Međutim, tijekom debate Hillary Clinton je dovela u pitanje njegovu konzistentnost u protivljenju ratu otkako je izabran u Senat. "Mnogi su ljudi tad držali govore protiv rata. A ispravna usporedba bi bila da se kaže kako u to vrijeme on nije snosio nikakvu odgovornost, nije morao glasovati. Do 2004. godine govorio je da se u osnovi slaže s načinom na koji George Bush vodi rat".

Senatorica Clinton izgubila je 11 uzastopnih stranačkih izbora u saveznim državama od Obame od 5. veljače i njene pristaše su se nadale da će u ovoj debati nanijeti Obami udarac koji će zaustaviti njegov zamah. Earl Black politički je stručnjak sa Sveučilišta Rice u Texasu. "Mislim da je debata u velikoj mjeri bila bez pobjednika. Tu je Hillary Clinton trebala vrlo uvjerljivu pobjedu, uvjerljiviju negoli je ostvarila, po mom mišljenju".

Senatorica Clinton računa na pobjede u Teksasu i Ohiu 4. ožujka kako bi smanjila Obaminu prednost u broju dosad osvojenih delegata. Izvještajna agencija Associated Press procjenjuje da je Barack Obama osvojio oko tisuću četiristo delegata, a Hillary Clinton oko tisuću i tristo. Za demokratsku nominaciju potrebno ih je 2025.

Na republikanskoj strani senator iz Arizone John McCain također provodi kampanju u Ohiu i Teksasu uoči primarnih izbora u utorak. On se nada da bi uvjerljive pobjede na tim izborima mogle navesti još jedinog preostalog republikanskog kandidata, bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja, na odustane od daljnje utrke.

Međutim, senator McCain našao se u defenzivi nakon što je jedan od njegovih pristaša govorio na stranačkom skupu u Cincinnatiju, u Ohiu. Konzervativni radio voditelj Bill Cunningham opetovano je koristio srednje ime Baracka Obame – Hussein - u svojim kritikama medija da su odveć blagi prema Obami u odnosu na to kako tretiraju predsjednika Busha i republikance. "Mediji će u jednom trenutku oguliti koru s Baracka Husseina Obame. Mediji će prestati zauzimati strane u ovoj stvari i možda početi pisati o Baracku Husseinu Obami na isti način na koji pišu o Bushu".

Obama je dobio ime po svom ocu, koji je bio Kenijac. Njegova kampanja često naglašava da je odrastao kao kršćanin kako bi se pobile konstantne glasine da je musliman.

McCain je stigao na spomenuti skup nakon što su sporni komentari već bili izneseni i poslije se ispričao zbog ovih opaski Billa Cunninghama. "Opetovano izražavam svoje štovanje prema senatoru Obami i senatorici Clinton i tretirat ću ih s dužnim štovanjem. Žalim zbog bilo kakvih komentara koji su možda izrečeni o ovo dvoje pojedinaca koji su časni Amerikanci".

Cunningham je poslije izjavio da je ljut na McCaina jer se okrenuo protiv njega, dodajući da će sad podržati Hillary Clinton za predsjednicu.

XS
SM
MD
LG