Linkovi

John McCain i Barack Obama pobijedili na stranačkim izborima u Marylandu, Virginiji i glavnom gradu Washingtonu


Na stranačkim izborima u saveznim državama Virginiji i Marylandu te u glavnom gradu Sjedinjenih Država Washingtonu pobijedili su demokratski senator Barack Obama a kod republikanaca – senator John McCain.

Senator Obama je ostvario tri prilično uvjerljive pobjede – s oko 60 posto osvojenih glasova – i očekuje se da će po broju delegata prestići senatoricu iz New Yorka Hillary Clinton, koja je više od godinu dana važila za favoritkinju u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

U govoru na Sveučilištu Wisconsina u Madisonu – gdje se za par dana održavaju lokalni stranački izbori – Barack Obama je posebno naglasio političke razlike koje postoje između njega i senatora McCaina, koji je vjerojatni republikanski predsjednički kandidat.

Pobjede republikanskog senatora Johna McCaina nad bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem bile su nešto tješnje. McCain je u govoru pristašama u Virginiji kritizirao suparnike iz Demokratske stranke, rekavši da se 'ne bi smjelo dogoditi da na izborima pobjede niti Barack Obama, a niti Hillary Clinton.'

Hillary Clinton, nakon kadrovskih promjena u vrhu njezina izbornog stožera, planira svoju kampanju 'preseliti' u dvije velike savezne države u kojima se glasa početkom ožujka – u Teksas i u Ohio.

Prema anketama, tamo bivša prva dama Sjedinjenih Država uživa određenu prednost u odnosu na Baracka Obamu.

XS
SM
MD
LG