Linkovi

Nakon super-utorka nema gubitnika, bitka se nastavlja


Današnja izdanja američkih listova zaokuplja, uz niz tornada na jugu zemlje koja su odnijeli najmanje 45 ljudskih života, jučerašnji super - utorak, odnosno stranački izbori koji su održani u 24 američke savezne države i Američkoj Samoi.

Ne tako davno – piše Los Angeles Times – politički stratezi promatrali su super utorak kao dan kad će najvjerojatnije okruniti republikanskog i demokratskog predsjedničkog kandidata, kao dvadeset četiri sata koja će uredno zaključiti dugu predizbornu kampanju. Bili su u krivu. Umjesto da donesu kandidate, jučerašnji izbori su otkrili rascjep oko kojeg će se nastaviti bobe u obje glavne američke političke stranke. Republikanci su dobili očiglednog vodećeg kandidata u senatoru John McCainu, međutim, bez naznaka da će njegovi glavni protivnici Mitt Romney i Mike Huckabee uskoro napustiti utrku i bez znaka da će se sklopiti mir među podijeljenim stranačkim frakcijama.

Demokrati su nekoć vjerovali da će njihova utka brzo biti gotova, umjesto da se sučeli s potencijalno dugim obračunom senatorice Hillary Clinton i senatora Obame. Međutim, glasovi između ovih kandidata nisu podijeljeni samo po ideološkoj liniji, već vrlo često i po rasnim i etničkim skupinama – piše Los Angeles Times, podsjećajući da je to dovelo do podjele među demokratskim glasača gotovo točno na pola puta.

I New York Times piše o tome da će ova gotovo ravnomjerna podjela dovesti do duge predizborne utrke na demokratskoj strani. Rezultati pokazuju impresivnu snagu oboje kandidata – senator Obama stječe se veću podršku bijelih glasača, konkretno muškaraca, a senatorica Clinton učvršćuje svoju podršku među Hispanicima. Bivša prva američka dama pobijedila je u saveznim državama u kojoj njena stranka vrlo rijetko pobjeđuje na općim izborima kao što su Arkansas, Oklahoma i Tennessee.

Barack Obama posljednjih je dana – kako se čini - uhvatio zamah i stvorio veću prednost u državama poput Minnesote, a bio je vrlo blizu senatorice Clinton u državama poput New Jerseya, što će mu omogućiti da i iz takvih država dobije značajniji broj glasova. Jučerašnji rezultati – piše New York Times – pokazuju da Barack Obama uživa podršku većeg dijela muškaraca u mnogim državama, kao i crnačkog stanovništva i mladih. Isti rezultati pokazuju da su tri osnovne baze podrške za senatoricu Clinton, Hispanici, žene i stariji građani.

Posljednjih nekoliko predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama predizborne kampanje se s televizijskih ekrana, radija i novina sve više sele na Internet. Washington Post donosi i zanimljiv tekst o prljavim online trikovima koji se koriste u posljednjim trenucima kampanji, kao što je slanje lanaca elektronskih poruka u kojima se nude savjeti za koga glasovati. U jednoj takvoj poruci primatelji su upozoreni na "uznemirujuće" stavove senatora Obame o Izraelu. U drugoj poruci tisuće primatelja moglo je čitati o "sumnjivom služenju u vojsci" senatora McCaina u Vijetnamskom ratu. U jednoj drugoj spam poruci tvrdi se da se senatorica Clinton kao tinejdžerka suprotstavljala Zakonu o građanskim pravima, a to nije istina.

Prljavi trikovi pronašli su svoj put do predizbornih kampanji i prije super utorka, kako se nekoliko napada s varljivim informacijama o predsjedničkim kandidatima širilo među prijateljima. U ponedjeljak navečer poruke su počele dolaziti s naslovima kao "O čemu morate razmisliti prije glasovanja sutra?". U jednoj poruci koja je upućena Washington Postu napada se mormonska vjera republikanskog kandidata Mitta Romneya, a u drugom falsificiraju podaci o tome kako je senator Obama glasovao dok je bio član Senata savezne države Illinois. Jedna od takvih masovnih poruka elektronske pošte tvrdila je još prije dva tjedna – podsjeća nas ovaj washingtonski list – da Barack Obama skriva činjenicu kako je musliman, što nije također točno, jer je ovaj senator iz Illinoisa kršćanin.

XS
SM
MD
LG