Linkovi

Predsjednik Bush će u zemljama Perzijskog zaljeva naglasiti važnost zajedničkog odgovora na agresivne ambicije Irana


Nakon susreta s izraelskim i palestinskim državnicima, u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, predsjednik George Bush počinje drugi dio svoje turneje po Srednjem Istoku. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik Bush putuje u pet arapskih zemalja gdje će zatražiti podršku za izraelsko-palestinski mirovni proces te pozvati na jedinstvo po pitanju Irana.

Predsjednik Bush danas stiže u Kuvajt, potom odlazi u Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. Te zemlje predsjednik je nazvao važnim američkim saveznicima u arapskom svijetu: "Zahvalit ću čelnicima ovih zemalja na njihovom prijateljstvu. Pozvat ću ih da snažno podrže pregovore između Izraela i Palestinaca. Naglasit ću važnost odgovora na agresivne ambicije Irana. Uvjerit ću naše prijatelje da je američka predanost njihovoj sigurnosti snažna i trajna."

Radi se o ambicioznim planovima, a predsjednik će imati samo šest dana da pokuša izgraditi podršku u tim zemljama. Poznavatelji prilika u regiji ne očekuju nikakav prijelomni rezultat no kažu da je za predsjednika važno da traži podršku arapskih čelnika.

Jon Alterman iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da je to naročito važno kada su u pitanju predsjednikovi napori da se stvori snažan stav međunarodne zajednice po pitanju Irana: "Zemlje Perzijskog zaljeva mogu ozbiljno ugroziti američke napore. Čelnici tih zemalja željeli bi uključiti Iran u pregovore. Mislim da u tim zemljama vjeruju da konzervativci u Iranu pobjeđuju radikale te da će taj proces potrajati."

U Perzijskom zaljevu postoji zabrinutost i glede nedavne američke obavještajne procjene prema kojoj je Iran imao program nuklearnog oružja, ali ga je prekinuo 2003. godine. Predsjednik Bush je rekao da će u svojim razgovorima ukazati na mogućnost da Iran nastavi taj program u bilo kojem trenutku te da i dalje predstavlja prijetnju.

Predsjednik, također, očekuje od arapskih vlada da daju veću slobodu svojim narodima i budu otvorenije. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley, izjavio je da će to biti tema jedinog govora koji će predsjednik održati u nedjelju u Abu Dhabiju: "Razgovarat ćemo o napretku koji je postignut u Perzijskom zaljevu - napredak na planu slobode u regiji, napredak ekonomije i kako je regionalna sigurnost važna za daljnji ekonomski rast i širenje slobode."

John Alterman kaže da se radi o važnoj poruci: "Jedna od pozitivnih stvari na koje će predsjednik ukazati u svom govoru jest osjećaj otvorenosti u odnosu prema svijetu. Dio predsjednikove bojazni na Srednjem Istoku potječe iz osjećaja da se radi o mjestu koje je duboko nepovjerljivo prema strancima. No pozitivna poruka iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata, iz Abu Dhabija i Dubaija, bit će kako tu nema ksenofobije jer se radi o mjestu u kojem se njeguje umjerenost."

Predsjednik će, također, posjetiti američke vojnike i mornare u Kuvajtu te u američkoj pomorskoj bazi u Bahreinu. Predsjedniku će se u Kuvajtu priključiti američki zapovjednik u Iraku, general David Petraeus te američkim veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker.

XS
SM
MD
LG