Linkovi

Predsjednik Bush u Saudijskoj Arabiji


Drugog dana svog posjeta Saudijskoj Arabiji, predsjednik George Bush će se ponovno sastati s kraljem Abdulahom, s kojim će - nakon službenih razgovora - posjetiti i kraljevsku farmu konja u blizini Rijada.

Vlada Sjedinjenih Država jučer je obavijestila Kongres o namjeri da Rijadu proda izvjesnu količinu najmodernijeg naoružanja – u sklopu američkih napora da se ojačaju zemlje Perzijskog zaljeva i oslabi regionalni utjecaj Irana.

Glasnogovornik američke diplomacije izjavio je da Kongres u sljedećih mjesec dana ima pravo iznijeti primjedbe na planiranu prodaju oružja Saudijcima. Rijad će za 120 milijuna dolara kupiti američku opremu koja klasične projektile pretvara u raketne projektile na navođenje, takozvane 'pametne bombe'.

Neki članovi Kongresa zamjeraju Bijeloj kući da će ovom prodajom oružja Saudijcima američki saveznik Izrael izgubiti izrazitu premoć u regiji. Glasnogovornik Državnog tajništva je međutim rekao da se to neće dogoditi.

Predsjednik Bush u Saudijskoj Arabiji traži podršku za izraelsko-palestinske mirovne razgovore i stabiliziranje situacije u Iraku. Američkog predsjednika na aerodromu u Rijadu jučer je dočekao kralj Abdulah. Dvojica državnika nisu dali izjavu okupljenim novinarima. Tijekom dvodnevnog posjeta očekuje se da će predsjednik Bush izvijestiti saudijskog kralja o razgovorima koje je prošli tjedan vodio s izraelskim i palestinskim čelnicima.

Dužnosnici kažu da će američki predsjednik također govoriti i o tome što Sjedinjene Države promatraju kao iransku prijetnju stabilnosti, te nastaviti vršiti pritisak za većim slobodama u regiji Srednjeg istoka. Očekuje se da će se govoriti i o američkoj prodaji oružja Rijadu. Prije dolaska u Saudijsku Arabiju, predsjednik Bush je nakratko posjetio Dubai. George Bush je na jednom skupu mladih arapskih čelnika izjavio kako Amerika poštuje njihovu religiju i želi s njima surađivati u miru.

XS
SM
MD
LG