Linkovi

Posjet Srednjem istoku - jedno od najduljih i najambicioznijih putovanja predsjednika Busha


Američki predsjednik Bush putuje na Srednji istok kako bi potaknuo Izrael i palestinske teritorije na postizanje napretka u mirovnom procesu, te ojačao veze sa zemljama Perzijskog zaljeva.

Posjet predsjednika Busha Srednjem istoku nastavlja se na konferenciju o Srednjem istoku održanu u studenom u Annapolisu, u državi Maryland, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država. Cilj je, kaže predsjednik Bush, da se u ovim naporima ne posustane. "Ta je regija od velike strateške važnosti po Sjedinjene Države, i ja se veoma radujem ovom posjetu".

Bit će to njegov prvi predsjednički posjet Izraelu i Zapadnoj obali te Kuvajtu, Bahrainu, Ujedinjenim arapskim emiratima, Saudijskoj Arabiji i Egiptu. Gotovo odmah po dolasku u Izrael, predsjednik Bush će u srijedu održati niz sastanaka s izraelskim čelnicima u Jeruzalemu. Sljedećeg dana, slične će sastanke obaviti s palestinskom stranom u Ramalli, sjedištu Palestinske uprave na Zapadnoj obali.

Predsjednik Bush je rekao da je svjestan da je put ka miru težak i dugotrajan proces. "Mirovni će pregovori zahtijevati teške odluke obje strane o vrlo složenim pitanjima. No, ja sam po tom pitanju optimističan. Pobrinut ću se jasno obznaniti da je Amerika duboko predana cilju da pomogne objema stranama ostvariti povijesnu viziju koju dijelimo s njima: dvije demokratske države, Izrael i Palestina, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti".

Predsjednik Bush je također rekao da će tijekom svoje turneje zatražiti podršku za mir od arapskih zemalja. Dodao je da želi razgovarati s njihovim državnim čelnicima o važnosti poticanja mladih demokratskih država - Iraka i Afganistana, te o potrebi za jedinstvenim stavom o Iranu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley predviđa da, gdjegod će se u regiji predsjednik naći, svugdje će širiti istu poruku: da se prijetnja ekstremista i terorista mora zaustaviti. "Mislim da je najvažnije što predsjednik ovoj regiji može donijeti poruka nade, te obećanje da se podrže oni koji podržavaju slobodu, demokraciju i pravdu na tom području".

No, neki se promatrači pitaju koliko učinkovit na Srednjem istoku zapravo može biti predsjednik kojemu je ostala još samo jedna godina mandata. Stručnjak za pitanja sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, Anthony Cordesman, kaže da državni čelnici Srednjeg istoka pomno promatraju proces američkih predsjedničkih izbora.

On smatra da je malo vjerojatno da će se postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma desiti prije kraja Bushevog predsjedništva već da će – ukoliko do njega dođe – dočekati sljedeću administraciju. Tome dodaje da vođe ove regije ni ne očekuju da se takvi problemi riješe odmah, no smatraju potrebnim znati da je predsjednik angažiran. "Ono što je zaista bitno je da znaju da je predsjednik angažiran, da imaju mogućnost izraziti svoje žalbe i probleme, da postoji mogućnost napretka na ograničenim poljima. To će, siguran sam, pomoći u smirivanju napetosti između tih zemalja i Sjedinjenih Država. Takav bi kontakt mogao biti vrlo konstruktivan".

U nizu intervjua koje je dao uoči svog polaska iz Washingtona, predsjednik Bush je izjavio da se na ovaj put odlučio jer su uvjeti na Srednjem istoku – kako je rekao - “zreli za mir.” U intervjuu satelitskoj televizijskoj mreži američke vlade na arapskom jeziku Al-Hurra bio je upitan kako želi da ga pamte u toj regiji. "Nadam se da će me se sjećati kao čovjeka koji se nastojao boriti protiv ekstremista koji su ubijali nevine za postizanje svojih političkih ciljeva, a u isto vrijeme kao čovjeka koji je duboko vjerovao da su građani Srednjeg istoka sposobni samostalno vladati".

Predsjednik Bush naposlijetku je priznao da u ovoj regiji nije popularan, ali je izrazio nadu da će ljudi vidjeti da je njegova vizija njihove budućnosti - vizija mira.

XS
SM
MD
LG