Linkovi

Al-Qaida poziva na napade na predsjednika Busha


Amerikanac koji je član al-Qaide, Adam Gadahn, pojavljuje se u novoj snimci postavljenoj na Internetu u kojoj poziva na napade na predsjednika Busha tijekom njegovog nadolazećeg puta po Srednjem istoku. U videosnimci koja traje 50 minuta Gadahn kritizira američku vanjsku politiku kao i arapske čelnike koji će biti domaćini predsjednika Busha na njegovom putu. Autentičnost snimke nije mogla biti potvrđena i za sada nema komentara američke vlade.

Na snimci se vidi kako Gadahn trga svoju američku putovnicu. Glasnogovornik Ureda Bijele kuće za nacionalnu sigurnost prokomentirao je snimku riječima da ona pokazuje kako 'al-Qaida svijetu ne nudi ništa osim nasilja i smrti.' Upitan o Adamu Gadahnu, dužnosnik Bijele kuće je rekao da njegova američka putovnica nije valjana već godinama, jer je za njim raspisana potjernica zbog izdaje.

Adam Gadahn rođen je u Sjedinjenim Državama, odrastao je u Californiji gdje se preobratio na Islam. Govori pretežito na engleskom, a odjeven je u tradicionalnu nošnju arpaskih muškarca iz područja Perzijskog zaljeva.

Predsjednik Bush izjavio je da će tijekom nadolazećeg puta po Srednjem istoku razgovarati o planovima za suprotstavljanje Iranu te o srednjoistočnom mirovnom procesu. Predsjednik Bush nije iznio pojedinosti o tome što će konkretno i s kim razgovarati o Iranu, ali je rekao da u pripremama puta priprema plan kojim se odgovorilo na ono što on naziva "agresivnim ambicijama" Irana te kako bi se pokazalo arapskim čelnicima da je predanost Washingtona regiji snažna i trajna.

Iran je kritizirao nadolazeći put predsjednika Busha u Izrael i pet arapskih zemalja. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je danas da se predsjednik Bush upliće u regiju, ali da nije uspio izolirati Iran. Predsjednik Bush prošlog je tjedna rekao izraelskim novinarima da ne vjeruje kako je iranski napad na Izrael neminovan, ali je dodao da Teheran i dalje predstavlja prijetnju.

XS
SM
MD
LG