Linkovi

International Herald Tribune: Kadijević u Moskvi 'mirno spava'


Dnevnik International Herald Tribune objavio je vijest iz Moskve o tome da je Veljko Kadijević, posljednji ministar obrane bivše Jugoslavije, u intervjuu za srbijansku televiziju odbacio hrvatske optužbe o odgovornosti za ratne zločine.

Bivši general JNA, optužen za ratne zločine u istočnoj Hrvatskoj, u Rusiji ima status izbjeglice, bez obzira na međunarodnu potjernicu – piše američki dnevnik koji istovremeno izlazi u New Yorku i Parizu.

List navodi izjavu hrvatske ministrice pravosuđa koja očekuje da ruska policija uhiti Kadijevića, ukoliko on zaista živi u Rusiji. Međutim, Veljko Kadijević izjavljuje da 'mirno spava' te da nije odgovoran za ratne zločine jer ih – kako je rekao u intervjuu srbijanskoj televiziji – 'JNA nije počinila, već je pokušala obraniti svoju zemlju'.

Kako piše International Herald Tribune, 'ruske vlasti nisu reagirale niti na Kadijevićev intervju a niti na hrvatska traženja na temelju potjernice Interpola'.

U vezi jednog drugog slučaja istrage odnosno kažnjavanja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, kanadski list Toronto Star opisuje nedavno ročište na sudu u Detroitu, koji treba odlučiti treba li kanadskog Srbina Gorana Pavića izručiti Hrvatskoj, koja ga optužuje za ratne zločine protiv civila u Sotinu, predgrađu Vukovara, u listopadu 1991. godine.

42-godišnji vozač kamiona koji je u Kanadu došao 1997., a državljanstvo stekao prije četiri godine, u sudnici u Detroitu je – kako piše Toronto Star - jedva suzdržavao suze, kada je ugledao svoju obitelj. Pavićeva sestra tvrdi da je za tjedan dana sudskog pritvora 'ostario stotinu godina'.

'Na prvi pogled, ovog umornog čovjeka u lancima teško se može povezati s navodima iz optužnice' – piše dnevnik iz Toronta.

Lokalni list iz mjesta Kitchener, gdje Pavić živi, nabavio je uz pomoć Organizacije za sigurnost i suradnju hrvatsku optužnicu koja njihova mještanina tereti za premlaćivanje jedne osobe, za vrijeme ilegalnog pretresa jedne kuće u Sotinu, protjerivanje civila iz njihovih domova te iz samog Sotina, te 'selekciju' nekih mještana iz autobusa koji je već napuštao mjesto, koji se i danas smatraju nestalima. Svi navodi iz optužnice pribavljeni su na temelju iskaza svjedoka.

Pavićeva obitelj izjavila je za Toronto Star da je on nevin.

XS
SM
MD
LG