Linkovi

U Detroitu najavljuju skoro izručenje Gorana Pavića Hrvatskoj


Danas pred sud u Detroitu izlazi Goran Pavić, kanadski državljanin srpskog podrijetla, koji je prošli tjedan uhićen na temelju Interpolove potjernice, zbog toga što je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin nad civilima u vukovarskom predgrađu Sotin, u listopadu 1991. godine.

Lokalni list iz savezne države Michigan, Battle Creek Enquirer, piše da je Pavić zaustavljen na graničnom prijelazu u blizu Detroita, na putu za Floridu kamo je, kao vozač kamiona, prevozio sapun i namještaj. List piše da je Pavić granicu do sada prelazio više puta.

Američka granična i imigracijska služba Pavićevo uhićenje smatra uspjehom u naporima da se potpuno osigura teritorij Sjedinjenih Država. Američki dužnosnici smatraju da će Pavić uskoro biti poslan u Hrvatsku. 'Uhićenje, pritvor i njegovo skoro izručenje rezultat je neumornih napora namještenika granične i imigracijske službe da zaštite američki teritorij' – izjavio je direktor lučkih vlasti u Detroitu Gary Calhoun.

Kanadski list Waterloo Record piše da Pavićeva obitelj u mjestu Kitchener, nadomak granice sa Sjedinjenim Državama, odbacuje optužbe o ratnom zločinu. Sestra 42-godišnjeg Gorana Pavića poziva kanadsku vladu da se umiješa u ovaj slučaj, no žali se što kanadski konzulat još nije kontaktirao njenog brata koji je kanadsko državljanstvo stekao prije četiri godine.

Mladić Pavićeve kćerke Vladimir Djerić izjavio je dnevniku Waterloo Record da bi 'izručenje bila najgora opcija': 'Završio bi u zatvoru mimo ikakvih zakonskih pravila, a i zlostavljali bi ga. Zaista ga je strah. On se ne može tamo vratiti. Neki su se vraćali i jednostavno su nestali. Bojimo se da bi on u Hrvatskoj bio mučen.'

List Waterloo Record piše da je ime Gorana Pavića na 'novom popisu optuženih za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ', te da njegova rodbina sumnja da mnogi od tih ljudi žive u Kanadi.

XS
SM
MD
LG