Linkovi

Osumnjičenik za ratni zločin u Vukovaru u sudskom pritvoru barem do 4. prosinca


Dnevnik iz savezne države Michigan, Lansing State Journal, piše da je lokalni sud u Detroitu donio odluku da Goran Pavić, kanadski državljanin optužen za ratni zločin protiv civila u Sotinu, predgrađu Vukovara, mora ostati u pritvoru.

Sljedeće ročište održat će se 4. prosinca – kada će tužiteljica morati odgovoriti na tvrdnju Pavićeve odvjetnice da američki sud nije nadležan za ovaj slučaj.

Prema dnevniku Lansing State Journal, odvjetnica Gorana Pavića izjavila je da američko-hrvatski sporazum o izručenju ne predviđa mogućnost ekstradicije zbog optužbi o ratnom zločinu.

Prema vijesti koju je objavio ovaj američki list, američke vlasti žele da se Goran Pavić izruči Hrvatskoj, a sutkinja je odbacila zahtjev Pavićeve odvjetnice da se njezinog klijenta pusti iz pritvora uz jamčevinu.

Kanadski dnevnik Ottawa Citizen piše da je Pavićeva odvjetnica također iznijela tvrdnju da američki sud nije nadležan za razmatranje ovog slučaja.

Hrvatske vlasti tvrde da je Pavić sudjelovao u paljenju domova hrvatskih stanovnika Vukovara, da je sudjelovao u premlaćivanju jednog čovjeka te da je pomogao u 'selekciji' putnika – pod prijetnjom pištolja - iz jednog autobusa, nakon čega se njih barem 35-orica i danas vode kao nestali.

Odvjetnica Gorana Pavića smatra da je njezinog klijenta sud jučer trebao pustiti na slobodu. Zatražila je da mu se omogući adekvatna medicinska skrb – piše list Ottawa Citizen.

XS
SM
MD
LG