Linkovi

Pavlaković: 'Srbi se još nisu suočili sa svojom ulogom u ratu i to otežava proces pomirenja'


U washingtonskoj neprofitnoj organizaciji Centar Woodrow Wilson povjesničar Vjeran Pavlaković održao je predavanje na temu ratnih zločina i rada Haškog tribunala, komemoracija i različitih povijesnih tumačenja hrvatskog domovinskog rata.

Ratni zločini u Hrvatskoj još uvijek su aktualno pitanje premda ne više toliko važno na hrvatskoj političkoj sceni, smatra Vjeran Pavlaković. On smatra pozitivnim da se u izbornoj kampanji u Hrvatskoj više razgovara o drugim pitanjima važnima za svakodnevni život građana: "Zdravo je za Hrvatsku da se fokus usmjeri na ekonomiju, suradnju sa susjednim zemljama…ali još uvijek postoji kontekst prema kojem je domovinski rat važan. Na posljednjim izborima nije se htjelo razgovarati o ratnim temama. HDZ tada nije davao konkretne odgovore na pitanje što će napraviti po pitanju Ante Gotovine ako dođe na vlast. Hrvatska je potpisala zakon o suradnji s Haagom i to jednostavno treba provesti."

Vjeran Pavlaković smatra da bi se o ratnim zločinima počinjenima na području bivše Jugoslavije trebalo razgovarati na svim razinama kako bi se prevladao jaz među različitim etničkim zajednicama: "Ja sam za dijalog, da o bolnim pitanjima razgovaraju povjesničari, političari…Na primjer, kad je francuski predsjednik Sarkozy putovao u Berlin nakon pobjede na izborima kod jednog spomenika gdje su njemački vojnici poubijali Francuze izjavio je da je taj spomenik 'simbol daljnje suradnje'. To se na Balkanu još neće dogoditi, ali no bilo bi dobro da se podsjeti na ono što se dogodilo i kaže kako je takav neki spomenik razlog za suradnju, da se isto neće ponoviti."

Prema njegovom mišljenju nedavne blage kazne vukovarskoj trojci u Srbiji su interpretirane kao dokaz da Srbija nije izravno bila uključena u rat te da to otežava proces pomirenja: "To je veliki problem. Srbi se još nisu suočili sa svojom ulogom u ratu. Mislim da bi bilo dobro da se tako nešto dogodi."

Pavlaković dodaje da proces pomirenja na Balkanu komplicira utjecaj stranih zemalja na zbivanja u regiji poglavito angažman Rusije po pitanju Kosova.

XS
SM
MD
LG