Linkovi

Farme i rančevi na meti terorista?


Na zapadu Sjedinjenih Država sve više raste zabrinutost da bi farme i rančevi u tom dijelu zemlje mogli postati meta agroterorizma. Devastirajuće epidemije šapa i slinavke u Britaniji i kontinentalnoj Europi pokazale su u kojoj bi mjeri terorizam kemijskim ili biološkim agensima mogao biti opasan za opskrbu hranom čitave zemlje. Jeff Swicord je razgovarao o tome s dužnosnicima predominantno stočarske savezne države Wyoming.

U Wyomingu nije teško zamisliti kako bi to izgledalo: uzročnik bolesti, uvezen iz inozemstva i unesen u, recimo, krdo mliječnih krava, brzo bi se proširio čitavom ovom državom. Posljedice bi bile pogubne po ekonomiju čitavog Zapada, kaže Joe Moore, direktor Wyominškog Ureda domovinske sigurnosti: "Agroterorizam je prijetnja diljem Amerike. Vjerujemo da bi oružje izbora za strane teroriste još uvijek bila bomba. Ali, slijedeći korak bio bi bioterorizam – dakle napad na javnozdravstveni sustav -, a, potom – premda su sva tri vrlo važna! -, dolazi i agroterorizam."

Wyomingom i drugim državama američkog Zapada svakodnevno se kreću tisuće grla goveda. Agroteroristički napad nanio bi neprocjenjivu štetu ekonomijama zapadnih saveznih država i omeo opskrbu hranom u čitavoj Americi.

Walter Cook, glavni veterinar Državnog ureda za stočarstvo Wyominga, smatra da bi unošenje uzročnika bolesti poput slinavke i šapa, antraksa ili kolere, u tu državu bilo vrlo lako: "Jednostavno treba otići u neku od zemalja Trećeg svijeta, koja u nativnoj populaciji stoke ima slinavku i šap, uzeti rupčić za nos i obrisati njušku neke svinje koja aktivno izlučuje virus, staviti taj rupčić u plastičnu vrećicu i u svoju prtljagu, doletiti natrag u Sjedinjene Države i baciti rupčić u neki od velikih obora za hranjenje – ili, još bolje, u neki prodajni obor! Jednim jedinim rupčićem bolesti bi se izložio velik broj grla stoke."

Državni ured za stočarstvo u Wyomingu, u suradnji s Uredom za domovinsku sigurnost i drugim agencijama razvija sustav ranog otkrivanja i plan brze intervencije. Prvi bi bolest uočili uzgajivači stoke i veterinari. Potom bi se oboljelo grlo pratilo unatrag: odakle je došlo i gdje je sve bilo. Ti su podaci, kažu stručnjaci, ključni za ograničavanje i zaustavljanje širenja zaraze.

Wyoming je jedna od nekoliko američkih saveznih država koja zahtijeva inspekciju žigova na stoci prije nego što ju se može premjestiti ili promijeniti vlasništvo. To je institucija zaostala još iz doba Divljeg zapada: inspektori pregledavaju žigove na svakom grlu stoke i često znaju vlasništvo i kretanje te stoke i napamet.

Inspektor Greg Bybee kaže da se svaka promjena čuva i u pisanom obliku: "Ako bi izbila bolest, papirnati se trag može pratiti sve do rođenja tog grla stoke: vidi se točno kod kojeg ili kojih je rančera odrastao, gdje je prodan i kome, u kojem je oboru boravio, gdje je tovljen i tako dalje."

I druge poljoprivredne savezne države pripremaju programe brze intervencije u slučaju agroterorizma. Veterinar Walter Cook smatra da je za sada vjerojatnost da bi Wyoming pogodio napad neke strane terorističke skupine manja od prijetnji koje je Državni odbor za stočarstvo već primio od domaćih skupina za zaštitu životinja koje se protive rodeu, popularnom sportu medju tamošnjim kaubojima.

XS
SM
MD
LG