Linkovi

U New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji obilježena šesta godišnjica terorističkih napada


U Sjedinjenim Državama danas se obilježava šesta godišnjica terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine na New York i Washington. Diljem zemlje još se uvijek održavaju komemoracije, odavanje počasti i minute šutnje za skoro 3 tisuće poginulih.

Šest godina nakon napada koju su zauvijek izmijenili pogled na Manhattan, Newyorčani su se okupili u parku u blizini bivšeg Svjetskog trgovinskog centra. Kao i proteklih godina u New Yorku su održane minute šutnje – točno u trenucima kad su se zrakoplovi zaletjeli u nebodere te kad su se neboderi srušili.

Kao i proteklih godina na ovaj dan, pročitano je više od dvije tisuće i sedamsto imena poginulih. Međutim, po prvi put ove godine imena su čitali isključivo pripadnici vatrogasne službe i spasilačkih ekipa koji su izišle na lice mjesta nakon napada.

Komemoracijom je predsjedavao newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg. Bivši gradonačelnik Rudy Giuliani također se nakratko obratio okupljenima, unatoč protivljenja mnogih vatrogasaca i članova obitelji poginulih koji smatraju da Rudy Giuliani koristi ovu svečanost kako bi promicao svoju predsjedničku kampanju.

Gradonačelnik Bloomberg je rekao da je 11. rujna "dan koji je presjekao našu povijest i naša srca". "Okupili smo se danas kao Newyorčani i kao Amerikanci da bismo podijelili nemjerljiv gubitak i kako bismo se prisjetili imena onih koji ne mogu biti zamijenjeni" - rekao je Rudy Giuliani.

Zbog građevinskih radova koji se odvijaju na "Nultoj točki" svečanosti su preseljene u obližnji park.

U Bijeloj kući predsjednik Bush je sa suprugom godišnjicu napada obilježio minutom šutnje. Pridružili su mu se dopredsjednik Dick Cheney i osoblje Bijele kuće. Ministar obrane Robert Gates predvodio je komemoraciju kod zgrade Pentagona, rekavši kako se teroristička dijela neće tolerirati: "Neprijatelji Amerike, neprijatelji naših vrijednosti i naše slobode nikad neće biti na miru jer mi ćemo ih progoniti neumorno i bez rezerve."

Komemoracija je održana i na jednom polju u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje se srušio jedan od četiri oteta zrakoplova, pri čemu je poginulo 40 putnika i članova posade.

XS
SM
MD
LG