Linkovi

WP: Svjedočenje generala Petraeusa nije donijelo ništa novog


Premda je bilo najavljivano kao potencijalno prijelomna točka u američkoj ratnoj politici u Iraku, svjedočenje glavnog američkog zapovjednika u toj zemlji generala Davida Petraeusa nije donijelo ništa nova, piše u analizi Washington Post. Petraeusova objava da bi do sredine ljeta iz Iraka trebalo biti povučeno 30 tisuća američkih vojnika bila je gotovo očekivana.

Američki dužnosnici mjesecima su predviđali da će američka pojačanja u Iraku biti povučena najkasnije do travnja sljedeće godine. No glavno pitanje – navodi Washington Post – ostalo je bez odgovora. Ono glasi: kako će izgledati i koliko će vojnika imati buduća američka misija u Iraku. Petraeus traži dodatno vrijeme za davanje odgovora na navedeno pitanje, a hoće li ga dobiti ostaje da se vidi.

Predsjednik Bush pokazao je ove godine da demokrati nemaju dovoljno snage da okončaju rat, a u prvom danu svjedočenja bilo je vidljivo da snažna podrška republikanaca nije nagrižena. Kako piše Washington Post, izgleda da će predsjednik Bush i nadalje imati odriješene ruke po pitanju Iraka.

Christian Science Monitor piše o šestoj godišnjici terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. "Bin Ladenova mreža nije izvela uspješan napad u Sjedinjenim Državama od 2001. godine, ali diljem svijeta potiče podršku za svoj rat ideja", navodi dnevnik iz Bostona. Američke obavještajne procjene govore da ekstremni islamisti predstavljaju daljnju i razvijajuću prijetnju.

Središnje čelništvo al-Qaide ponovno je uspostavljeno dok je krug labavo povezanih terorističkih ćelija ojačao u Europi, Aziji i Africi, prenosi Christian Science Monitor. Ovaj list također navodi da je Osama bin Laden danas manja pokretačka sila al-Qaide, a da je glavni čovjek njegov dugogodišnji suradnik Ayman al-Zawahiri.

XS
SM
MD
LG