Linkovi

Povlačenje nekih američkih postrojbi iz Iraka počinje već ovaj mjesec


Predsjednik Bush je objavio da će već ovaj mjesec početi povlačiti neke od američkih postrojbi iz Iraka, jer je njegova odluka o slanju pojačanja početkom ove godine donijela uspjeh. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Scott Stearns, oporbeni demokrati, međutim, kažu da veći broj vojnika treba vratiti kući što skorije.

Predsjednik Bush kaže da će do kraja godine vratiti iz Iraka kući gotovo 6 tisuća američkih vojnika: "Načelo kojim se vodim u odlukama o broju vojnika u Iraku počiva na uspjehu koji se postiže: što smo uspješniji, to više američkih vojnika se može vratiti kući."

Prema svom novom planu, predsjednik Bush bi smanjivao broj američkih vojnika u Iraku sve do sredine 2008, ostavivši tamo oko 130 tisuća vojnika. U svom obraćanju naciji, gospodin Bush je rekao da su ta smanjenja moguća jer je njegova ranija odluka o slanju pojačanja dovela do poboljšanja sigurnosnog stanja u Iraku.

Kako izgleda, predsjednikova strategija vezivanja povratka vojnika uz postignuti uspjeh na terenu zamišljena je sa ciljem zadržavanja podrške zakonodavaca iz vlastite republikanske stranke, u vrijeme sve jačih nastojanja oporbe da se što veći broj američkih vojnika povuče što skorije.

"Bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali, bez obzira kakav vam je stav o Iraku, morali bismo se moći složiti oko toga da je za Ameriku od vitalnog interesa prevencija kaosa i pružanje nade Srednjem istoku. Morali bismo se moći složiti da moramo poraziti al-Qaidu, suprotstaviti se Iranu, pomoći afganistanskoj vladi, raditi na miru u Svetoj zemlji, te ojačati našu vojsku da možemo prevladati u borbi protiv terorista i ekstremista," rekao je predsjednik Bush.

Od strane Demokratske stranke, na predsjednikov je govor odgovorio senator iz Rhode Islanda Jack Reed, rekavši da je vrijeme za promjenu kursa u Iraku, počevši s brzim smanjenjem broja američkih vojnika u toj zemlji.

"Naš prijedlog ne može izbrisati greške posljednjih četiri i pol godina, ali može zacrtati bolji put naprijed. Upravo zato se naš plan fokusira na protuterorizam i obuku iračke vojske. On angažira diplomaciju kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački stol i pozabavile se regionalnim pitanjima koja raspaljuju situaciju. Našim se planom počinje odgovorno i brzo premještanje naših postrojbi iz Iraka. A, žarište pozornosti se vraća na one koji nam žele nauditi: al-Qaida i druge terorističke skupine," rekao je senator Reed.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je ovaj tjedan proveo Associated Press pokazuje da gotovo dvije trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsjednik Bush vodi rat.

XS
SM
MD
LG