Linkovi

Rat na Korejskom poluotoku bit će službeno okončan tek kada Sjeverna Koreja obustavi svoj nuklearni program


Predsjednik George Bush susreo sa prije summita APEC-a u Sydneyu sa svojim južnokorejskim kolegom Roh Moo-hyunom, s kojim je vodio razgovore o Sjevernoj Koreji, koja je u veljači pristala obustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za političke ustupke i pomoć u gorivu.

Predsjednik Bush je izjavio da će formalni sporazum o okončavanju Korejskog rata biti moguć kad Sjeverna Koreja u potpunosti otkrije i prekine svoje programe razvoja nuklearnog oružja.

Inače, američki i južnokorejski predsjednici imali su na svom sastanku na marginama summita i jednu prilično neuobičajenu razmjenu mišljenja. Nakon kratkog susreta s novinarima, pred televizijskim kamerama, južnokorejski je predsjednik zamolio Georgea Busha da bude jasniji glede svog stava o formalnom okončavanju rata, koji je 1953. godine završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Predsjednik Roh je rekao da 'nije čuo predsjednika Busha da spominje deklaraciju o okončavanju Korejskog rata', upitavši ga je li ju je spomenuo. Predsjednik Bush je djelovao malo zbunjen, a potom srdit, međutim ponovio je svoju želju da dođe do formalnog završetka Korejskog rata, jednom kad Sjeverna Koreja potvrdi da je prekinula svoje nuklearne programe.

Potom je rekao predsjedniku Rohu da se ne može – citiramo – "jasnije izraziti negoli se izrazio".

Bijela kuća je umanjila značenje ovog incidenta, a njen glasnogovornik je kasnije rekao da se 'očigledno nešto izgubilo u prijevodu'.

XS
SM
MD
LG