Linkovi

APEC za hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora


Čelnici 21 države azijsko-pacifičke regije na ovotjednom summitu u Australiji založit će se hitno oživljavanje svjetskih trgovinskih pregovora. Sastanci na nižoj razini već su počeli u Sydneyu, a najviše se razgovara o načinima intenziviranja trgovine.

Na zemlje azijsko-pacifičke regije otpada oko pola svjetske trgovine. Članice ove integracije nadaju se da mogu iskoristiti svoju trgovinsku moć kao sredstvo za oživljavanje pregovora Svjetske trgovinske organizacije poznatih kao krug pregovora iz Dohe. U tom cilju s ovotjednog skupa zemalja APEC-a bit će upućen poziv vodećim trgovinskim zemljama da učine ključne ustupke po pitanju trgovinskih zapreka.

Krug pregovora iz Dohe, čiji je cilj liberalizacija trgovine, otvoren je 2001. godine no zastao je zbog trgovinskih zapreka na poljoprivredne proizvode i pristojbi na uvoz proizvoda iz inozemstva. Sjedinjene Države i Europska Unija međusobno se optužuju da je premalo učinjeno po pitanju smanjenja pristojbi na poljoprivredne proizvode.

Brojne zemlje u razvoju i Australija također pozivaju na veću liberalizaciju poljoprivrednih proizvoda dok Sjedinjene Države, Europska Unija i druge razvijene zemlje traže od velikih ekonomija u jačanju, uključujući Brazil i Indiju, da dodatno otvore svoja tržišta za industrijske proizvode iz inozemstva.

Čelnici APEC-a vjeruju da pregovori Svjetske trgovinske organizacije imaju potencijal za stvaranje slobodnijeg i pravičnijeg globalnog tržišta, poglavito za siromašne zemlje. Izaslanici će također razmotriti načine povećavanje trgovine među 21-om zemljom članicom APEC-a.

Australski ekonomist Stephen Harcourt vjeruje da je olakšavanje trgovine od velike važnosti: "Radi se o olakšavanju trgovine, standardiziranju carina i slično. Svjetska banka procjenjuje da bi to moglo dovesti do generiranja 440 milijardi dolara tako da se dosta može postići. Dakle, trebalo bi standardizirati carine i provedure u svim zemljama APEC-a kako bi se olakšao protok roba i usluga."

Neki se promatrači nadaju da bi ovotjedni summit APEC-a u Sydneyu mogao biti dodatni korak u stvaranju pacifičke zone slobodne trgovine koja bi se protezala od Čilea do Kine. Kanada se založila za to 2004. godine, a Sjedinjene su Države prihvatile takvu ideju.

Azijsko pacifička ekonomska suradnja utemeljena je krajem 1980-tih godina kao organizacija predana liberalizaciji trgovine. Članice APEC-a su, među ostalima, Kina, Japan, Rusija i Sjedinjene Države zajedno s nizom manjih ekonomija iz Azije i Latinske Amerike.

XS
SM
MD
LG