Linkovi

Trgovina i klimatske promjene na vrhu dnevnog reda susreta Bush-Hu


Prije sutrašnjeg sastanka s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom američki predsjednik Bush je izjavio kako ga s nestrpljenjem očekuje. Među ostalim, na dnevnom su redu trgovina i klimatske promjene – što će biti i dvije glavne teme ovogodišnjeg summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Australiji.

Naša dopisnica Paula Wolfson javlja da do susreta dvojice predsjednika dolazi dok se u Sydneyju okupljaju čelnici iz cijele regije, na redovitom godišnjem sastanku APEC-a.

George Bush je izjavio da ima mnogo tema o kojima želi razgovarati s predsjednikom Huom te da će na vrhu dnevnog reda biti klimatske promjene. Kina je nedavno kategorizirana kao druga zemlja po količini ispuštanja tzv. stakleničnih plinova, za koje se vjeruje da pridonose klimatskim promjenama. Na prvom se mjestu tog popisa nalaze Sjedinjene Države.

"Da bismo imali djelotvornu politiku o klimatskim promjenama, Kina mora sjediti za pregovaračkim stolom. Da bismo doveli Kinu za pregovarački stol, moraju se definirati ciljevi" - izjavio je u Sydneyu američki predsjednik.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s australskim premijerom Johnom Howardom, američki predsjednik je izjavio da su odnosi Sjedinjenih Država s Kinom složeni. Govorio je i o financijskim pitanjima i ponovio potrebu da se Peking uvjeri da dopusti fluktuaciju svoje valute na svjetskim tržištima. "Još uvijek imamo veliki trgovinski manjak s Kinom, što pokazuje da trebamo raditi na tome da Peking dopusti fluktuaciju nacionalne valute. Vjerujemo da bi to bilo korisno u smislu prilagođavanja trgovinske ravnoteže" - rekao je predsjednik Bush.

Predsjednika Busha novinari su pitali da li namjerava spomenuti navode da su kineski hakeri povezani s vladom upali u sustav elektronske pošte u jednom kompjuteru Pentagona. Ministarstvo obrane je potvrdilo da je došlo do upada u sustav elektronske pošte koja nije tajne prirode, međutim, nije potvrđeno da trgovi vode u Kinu. George Bush je izjavio da još nije upoznat sa svim informacijama o ovom slučaju i nije želio reći da li vjeruje u te navode.

Umjesto toga, predsjednik se usredotočio na potrebu izgradnje odnosa s Kinom koji bi omogućili da se o osjetljivijim pitanjima razgovara otvoreno i iskreno: "Postoje brojna pitanja za koja bismo željeli da Kina ima drugačiji pristup. Tako da ću o tome razgovarati s kineskim predsjednikom. Najbolje je da budemo u stanju razgovarati u okruženju koje je iskreno, otvoreno i prijateljsko, za razliku od onog u kojem postoji napetost i sumnja."

Američki predsjednik je rekao kako postoje područja gdje Sjedinjene Države i Kina surađuju. Posebno je spomenuo napredak u pregovorima sa Sjevernom Korejom o njenim nuklearnim ambicijama. Predsjednik Bush je dodao da bi volio takav oblik suradnje i u pristupu Iranu, kao i humanitarnoj krizi u Darfuru.

Inače, u Sydneyju su se prije summita sastali i poslovni čelnici zemalja regije, okupljeni u organizaciji Poslovno savjetodavno vijeće APEC-a. I na vrhu njihovog dnevnog reda nalazile su se klimatske promjene. Prema podacima ove udruge, na 21 zemlju APEC-a otpada otprilike 60 posto ispuštanja stakleničnih plinova diljem svijeta.

Predsjednik organizacije Mark Johnson kaže da će poslovna zajednica u regiji morati učiniti svoj dio kako bi se nosila s globalnim zatopljavanjem: "Biznisi će morati uložiti u nove tehnologije kako bi se postigla veća energetska efikasnost i kako bi energija bila čista. Da bismo to učinili, treba nam jasan i transparentan okvir, poželjno tržišni okvir, koji bi nam slao jasne signale o cijenama kako bismo znali gdje da investiramo."

Pripadnici ove poslovne udruge predstavit će svoje godišnje izvješće čelnicima summita tijekom nadolazećeg vikenda u Sydneyu.

XS
SM
MD
LG