Linkovi

Početak 'od nule' - sudbina raseljenih iz New Orleansa


Prošlo je dvije godine otkako je uragan Katrina opustošio široko obalno područje Meksičkog zaljeva na jugu Sjedinjenih Država, uključujući i živopisni New Orleans. Otada, neki koji su bili izbjegli, vratili su se u ovu regiju, dok su drugi radije započeli novi život negdje drugdje. Jedna vijetnamsko-američka obitelji, čiji je restoran bio prava “institucija” u New Orleansu, odlučila je da se ne vraća. Malcolm Brown upoznaje nas s obitelji Cao koja ponovno gradi svoj biznis, ali daleko od svog grada.

Članovi obitelji Cao ponovno su zaposleni, a rade ono što najbolje znaju – pripremaju ukusnu vijetnamsku hranu. To su više od dva desetljeća radili u New Orleansu - točnije od 1981. godine, kada je Anh-Thu Vu Cao otvorila prvi od svoja četiri restorana.

"Volim New Orleans. Tamo je jako važno što se jede, a ponuda je bogata…Kad ti je tako dobra hrana nadohvat ruke – tu je lako živjeti", kaže Anh-Thu Vu Cao.

No, taj je razmjerno lagodan život presječen udarom uragana Katrine koji je razorio grad i dijelove obale u Meksičkom zaljevu. Obitelj Cao pobjegla je pred olujom svojim rođacima u povijesnom gradiću Lancaster u saveznoj državi Pennsylvaniji – gotovo dvije tisuće kilometara od New Orleansa.

Kada su se u listopadu 2005. godine vratili u New Orleans, ono što su vidjeli razbilo je svaku nadu u brzi oporavak. Vy Banh, Vu Cauina kći i direktorica njihove kompanije, kaže da se tada obitelj suočila s bolnim izborom: "Da smo uložili sav svoj novac u obnovu naših restorana, tko zna što bi se s nama dogodilo. Vjerojatno bi bankrotirali. Zato se cijela obitelj složila da nam je sigurnije početi iznova, ovdje u Lancasteru."

Da, bilo je sigurnije, no ne i bez znatnog financijskog rizika. Članovi obitelji prikupili su svu svoju ušteđevinu i kupili objekat za restoran, u gradu kojeg jedva da su poznavali. Zbog nedovoljno novaca, zgradu su adaptirali sami. A oni koji su u New Orleansu bili vlasnici restorana sada ovdje rade kao konobari, često sedam dana u tjednu.

"Nije baš lako bilo naviknuti se živjeti drugačijim životom od onog na kojeg smo bili navikli" - kaže Anh-Thu Vu Cao.

Starijoj generaciji ove obitelji ovo je drugi put da su počeli život “od nule.” Anh-Thu Vu Cao i njen muž Chau pobjegli su iz rodnog Vijetnama 1975. godine, nešto prije pada Sajgona. Za sobom su ostavili lanac restorana koje je osnovao njen otac.

No, ta obiteljska kulinarska tradicija i iskustvo ponovno su se isplatili na njihovoj novoj lokaciji. Redoviti gost restorana Dan Tran i sam je vijetnamskog podrijetla, a slučajnost je htjela da je i on rođen u New Orleansu. On je pun hvalospjeva o ovom restoranu: "Mi smo više-manje znali tko su oni i što su imali u New Orleansu te zašto su došli ovdje. To nas je povelo da isprobamo ovaj novi restoran. A jednom kad smo ušli, to je bilo to – postali smo pravi ovisnici o ovoj hrani!"

Ovaj dojam dijele i brojni drugi redoviti gosti, a time se ovom restoranu može predvidjeti samo uspjeh. Već se priča i o proširenju. No, ne treba zaboraviti da je Katrina posao ove obitelji, po njihovoj procjeni, financijski “bacila” pet godina unazad.

XS
SM
MD
LG